Египат регулише статус 53 цркве изграђене без дозволе

Без дозволе подигнуте зграде илегална су градња. Наиме, закон из 1934. године не дозвољава подизање нових хришћанских грађевина. Према новом закону који је усвојен 2016. године, египатски гувернери морају да одобре сваки примљен захтев. Према речима локалне НВО, египатске три главне Цркве (Православна, Евангеличка и Римокатоличка) поднеле су укупно 3.730  пријава за регулисање статуса.

Отац Рефат Фати, генерални секретар Савета Цркава Египта, рекао је раније ове недеље да је имплементација закона о регулисању статуса цркава у Египту веома важан корак, „тако да сваки грађанин може имати призната своја законска права и знати како да реагује у овом случају“.

„Добили смо пристанак Министарског савета, којим је председавао лично премијер, који је надлежан за регулисање законског статуса цркава и зграда које су подигнуте без дозвола“. Ово питање се односи на 53 хришћанске цркве.

У ствари, Закон 80 о грађевинама и обнови цркава и верских објеката донео је египатски Парламент августа 2016. године. Неких 53 цркава и хришћанских зграда у једном броју египатских градова и села сада имају правне папире и законски статус.

„Знам да власти истински желе да изнађу решења за садашњу кризу, и да је Председништво Републике доказало да заиста жели да реши све проблеме који се тичу изградње и обнове цркава.“

Истовремено, о. Фати је приметио да, мада се многи проблеми сада решавају, неколико гувернера и даље примењују стари закон о црквама из 1934. године, јер још није донета уредба за примену новог закона из 2016. године  .

Због тога је египатска влада навела да је на састанку са надлежним министрима крајем фебруара 2018. године омогућено да ове 53 цркве могу регулисати законски статус.

Египатски активист Самуел Тадрос навео је на твитеру да су египатске власти примиле 3.730 пријава да се правно регулишу подигнуте цркве и хришћанске зграде у 27 египатских губернија.

Извор: Asia News (са енглеског Информативна служба СПЦ)