Египат: Синајски манастир треба да је приступачнији туристима

Председник ал-Сиси тражи да се убрза остварење инфраструктурних мера као што је проширење аеродрома.

Према извештају медија, Египат жели да настави са планираним инфраструктурним мерама у циљу јачања туризма  на Синају, где се налази историјски манастир свете Катарине. На недавном састанку са премијером Мустафом Мадбулијем и члановима Кабинета председник Абдел Фатах ал-Сиси је подстакао да се планови брже спроведу у живот, саопштила је у уторак ватиканска агенција "Фидес". Између осталог, планира се проширење аеродрома како би се  поклоницима и туристима из иностранства омогућило директно путовање. Са својим драгоценим рукописима и иконама, православни манастир Свете Катарине је светско наслеђе Унеска.

Према извештају, манастир је доживео велики пад броја посетилаца у последњих неколико година, а као резултат тога  је и његова економска криза. Египатска влада је привремено забранила путовање на централни Синај; позадина тога биле  су отмице људи и ризик од терористичких напада.

Манастир, основан у 6. веку  на месту где се Бог јавио  Мојсију, сматра се једним од најстаријих стално насељених монашких насеобина у хришћанству. У њему постоје хиљаде рукописа, од којих су неки из древне старине, и многобројне византијске иконе које су избегле уништење од иконобораца у 8. и 9. веку. У манастиру Свете Катарине се тренутно подвизава око двадесетак правосланих монаха.

Претходне године је под патронатом администрације Египатских старина закључен вишегодишњи програм обнове манастира Свете Катарине. Сходно овом пројекту,  уређен је простор око манастира, поправљени су путеви до манастира и до подножја Мојсијеве горе, и сада постоје нова паркинг места за аутобусе и електронски безбедносни систем.

Манастир, изграђен 548. до 565. године, на месту где је, према Мојсијевој традицији, искуство Божје дато с обзиром на горући трнов грм, на листи УНЕСЦО-ве светске баштине од 2002. године.

Извор: Катпрес (са немачког Информативна служба СПЦ)