Египат: Велики муфтија против претварања Свете Софије у џамију

Велики муфтија, шеик Шавки Ибрахим Алам, критички је коментарисао претварање Свете Софије (Божанске Премудрости) у џамију коју су наложиле турске власти. Према информативном сервису "Про Ориенте", католичка новинска агенција "Фидес" извештава о ТВ интервјуу новинара Хамдија Ризка са муфтијом. Велики муфтија је рекао да је претварање цркве у џамију нелегално. У историји Египта ниједна хришћанска црква никада није претворена у муслиманско место молитве (напомена: изјава коју историчари доводе у питање).

Из исламског правног размишљања, нема примедби на изградњу цркава новцем од муслимана, попут пореза, приметио је Алам. Велики муфтија је у свом обраћању описао Египат као земљу са већинском муслиманском већином „у којој се највећи део јавних средстава користи за изградњу хришћанских цркава“. То треба схватити као израз снажне друштвене кохезије између муслимана и хришћана. Велики муфтија је у вези с тим подсетио на то да је пророк Мохамед, у својим војним походима на Арабијско полуострво, изричито забранио уништавање цркава (којих је у то време још било у великом броју) или убијање монаха.

У међувремену, у току је рад на претварању Свете Софије у џамију. Током муслиманских молитава хришћански мозаици треба да буду  прекривени завесама, рекао је у недељу портпарол турског председника Реџепа Тајип Ердогана, Ибрахим Калин, преноси АПА. У интервјуу за НТВ Калин је рекао да неки мозаици који приказују Марију и арханђела Гаврила гледају у правцу Кибле, који муслиманима показује правац молитве према Меки. Други Христови мозаици и друге хришћанске личности не би били препрека муслиманским молитвама, мада не упућују према Кибли. Међутим, Калин није рекао да ли ће и они бити прикривени или не.

У петак 24. јула 2020. муслиманска молитва ће се први пут одржати у бившој византијској  Саборној цркви.

Извор: Катпрес (са немачког Информативна служба СПЦ)