Египат: Забринутост због убиства коптских грађана

Међу коптским хришћанима све јачи је осећај несигурности после напада на цркву Светих Петра и Павла 11. децембра 2016. године. Више убистава Копта изазвали су у Египту неспокој и забриност међу коптским становништвом, саопштава католичка агенција Asia News. Последње убиство догодило се 13. јануара: коптски хирург Басам Заки пронађен је мртав у свом стану у провинцијском граду Асијуту. Убице су заклали лекара ножем.

Дана 5. јануара 2017. године коптски брачни пар пронађен је избоден у њиховом стану у Менуфији (завичајна област председника Анвара Садата и Хоснија Мубарака). Починиоци су убили овај брачни пар за време спавања. Органи безбедности ухапсили су више осумњичених, али ништа се не зна о мотивима убиства.

Дана 3. јануара 2017. године Копта продавца животних намирница, Јусефа Ламаја у Александрији, на улици је усред белог дана један исламиста избо и убио. Пред запрепашћеним пролазницима убица је уз узвик „Алаху акбар“ јурнуо на продавца и убио га. Приликом хапшења узвикивао је: -Стално сам му говорио да не продаје алкохол, али није хтео да ме слуша. Смртни случајеви су међу коптским хришћанима појачали осећај несигурности који се још више разбуктао после напада на цркву Светог Петра и Павла поред коптске Саборне цркве Светих Петра и Павла, 11. децембра 2016. године.

Извор: Катпрес (превод – Информативна служба СПЦ)