Египат жели да учини Синај поклоничким местом за хришћане, Јевреје и муслимане

Египатске власти намеравају да света места трију религија на Синајском полуострву учине местима развијања верског туризма, изјавио је гувернер за Јужни Синај Калед Фода.

„Синај је колевка трију светских религија; он утеловљује дух мирног саживота представника различитих вера,“ рекао је Фода на међународној конференцији за развој верског туризма.

Истиче се у египатским круговима да су први муслимани прошли кроз Синај на путу за Египат и да су прве хаџије на путу за Меку и Медину користили путање кроз Синај. Наводи се да синајска територија има историјске џамије и древне муслиманске тврђаве, као и да је манастир Свете Катарине на гори Синају, која је позната и као Мојсијева гора, значајно верско место. Мојсије је говорио  са Богом, примио је закон на врху горе, где се сад налазе православна црква и џамије. Цело ово подручје захвата и друге  „атракције“, међу којима и купалишта Мојсијева, гроб светог пророка Арона и пећину Светог Јована Лествичника.

Истиче се да ће држава обезбедити потребна финансијска средства, такође и изградити добар пут који ће ићи до манастира Св. Катарине, да ће бити изграђени аеродром и хотели.

Извор: Orthochristian.com (превод – Информативна служба СПЦ)