Египатски Копти појачавају мере безбедности за празник Успења Богородице

Православни коптски хришћани у Горњем Египту желе да појачају мере безбедности пред предстојећи празник Успења Пресвете Богородице. У овом циљу су у свим важним местима постављени метални детектори. Овиме се желе предупредити фундаменталистичке претње из прошле године. Празник Успења Пресвете Богородице у овој цркви светкује се 22. августа, а претходи му двонедељни пост.

Египатске цркве су већ годинама предмет крвавих напада од стране исламиста. О Божићу 2016. погинуло је 28 лица од напада молотовљевим коктелом код коптске катедрале Св. Марка у Каиру. Године 2017. дошло је до терористичких напада на Цвети у катедрали Св. Марка у Александрији и у цркви Св. Ђорђа у Танти кад је убијено 45 верника. Крајем децембра прошле године нападнута је једна црква у Хенлану и притом убијено 9 људи.

Копти су највећа хришћанска Црква у Египту. Не постоје тачни подацу о броју верника, али се претпоставља да 10-11 милиона од 94.5 милиона Египћана припада овој Цркви. Постоји и унијатска Коптско-католичка Црква са око 200.000 верника.

Извор: ОСР