Египатски Парламент разматра предлог закона о градњи цркава

Нацрт закона достављен је и Коптској Православној Патријаршији ради примедби

Рим 17. мај 2016. – У египатском Парламенту кроз неколико недеља дебатоваће се о новом законском предлогу о градњи нових цркава. Тај нацрт закона достављен је и Коптској Православној Цркви како би се и она тиме позабавила и изнела евентуалне примедбе, јавља ватиканска новинска агенција Фидес у понедељак.

У јесен су се 2014. представници хришћанских цркава Египта меморандумом обратили египатској влади износећи предлоге за нови законски пројекат о градњи цркава. Намера представника тих Цркава била је да се, по речима коптског Епископа Антонија, „дође до некомпликованих законских прописа“ и избегне свака врста самовоље на терену. Хришћанске Цркве су, између осталог, предложиле и то  да дозволу за градњу цркве издају локалне власти, као што је случај са приватним зградама, а не да се тиме баве власти на провинцијском нивоу или централна управа.

Бирократске сметње градњи цркава у Египту потичу још из османског времена, када су у тадашњи закон уграђене представе шеријатског права. Године 1934.  Министарство унутрашњих послова ове земље придодао је тзв. „Десет правила“ која, између осталог, не дозвољавају градњу нових цркава у близини школа, административних зграда, железничких пруга и стамбених подручја. Тај процес се одразио и на то да у претежно хришћанским насељима, поготово у сеоским крајевима у Горњем Египту, једва да је нека нова црква саграђена.

Ових, „десет правила“ указују на то да чак и у претежно либерално доба египатске монархије није постојала пуна равноправност за хришћане, мада је и онда постојала могућност да хришћанин постане председник владе.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе СПЦ)