Египатски председник се залаже за верску слободу и коегзистенцију

Имајући у виду напетости у својој земљи, египатски председник Ал Сиси нагласио је важност сарадње на неговању мира и поштовању верских слобода. Држава ће се и надаље старати око тога да сви Египћани могу уживати једнака верска права, рекао је председник у недељу у Каиру на сусрету са префектом ватиканске Конгрегације за источне Цркве, кардиналом Леонардом Сандријем. Истовремено је тражио да се има разумевање за Блиски исток, за културу блискоисточног човека и његове сопствене карактеристике и принципе. Председник Ал Сиси је похвалио добре односе Египта и Ватикана између којих постоји широка лепеза сарадње око супростављања насиљу и екстремизму.

Кардинал Сандри је са своје стране навео да је Ватикану стало до јачања сарадње са Египтом, политичког дијалога, коегзистенције, мира и дијалога између религија, при чему је истакнута велика улога медија.

Ватикански прелат је окончао своју једнонедељну посету Египту сусретом са коптским православним (дохалкидонским) патријархом Тавадросом II и посетом једном центру за ометена лица у развоју и сирочад Коптске Цркве. Он је, иначе, био специјалан Папин изасланик на обележавању 800-годишњице сусрета Фрање Асишког и султана Ал Малика у Египту.

Наиме, пре 800 година, у време крсташких ратова, Фрања Асишки је отпутовао у Египат султзану ал-Малику да му изложи миротворну улогу хришћанске вере. Овај муслимански владар је добронамерно примио његове речи.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)