Египатски универзитет Ал-Азхар организује међународну мировну конференцију уз учешће Источних Цркава

На почетку 2017. године, исламски универзитет Ал-Азхар заједно са Исламским саветом старешина планира одржавање међународне конференције мира, сарадње и међурелигијског дијалога, у коме ће, такође, узети учешће и представници Источних Цркава, преноси православни портал Богослов.ру позивајући се на агенцију Fides.

Информација је постала позната након сусрета краља Бахреина, Хамада бин Иса ал Халифа, са ректором и великим имамом универзитета Ал-Азхар, шејхом Ахмедом ал Тајибом. Исламски савет старешина је независна међународна организација основана 2014. године као орган за подршку мира у исламском свету. Канцеларија Савета се налази у Абу Даби (УАЕ), а један од циљева организације је ставити тачку на поделе и насиље који раздељују исламски свет у последњим деценијама.

Претходно, у знак подршке међурелигијског дијалога, мира и супротстављања свим облицима насиља, имам Тајиб је учествовао на конференцији Светског савета Цркава и Исламског савета вера, која се одржала у Екуменском институту Босе у Женеви од 30. септембра до 1. октобра, на прослави 17. годишњице оснивања. Током конференције, имам је учествовао са излагањем посвећеном улози верских лидера у изградњи мира.

На крају конференције потписан је завршни документ у коме, поред осталог, пише: Потреба чланова свих верских заједница је да имају једнака права и могућности. Светски Савет Цркава и Исламски савет старешина су се сложили да тема следећег сусрета буде улога жене у верској изградњи мира.

превео ђакон др Александар Прашчевић

Извор: Богослов.ру