Египатска влада подстиче посете хришћанским светињама

Египатски премијер Ибрахим Махлаб и коптски Патријарх Тавадрос II на церемонији недавног поновног отварања  Висеће цркве (ел-Мулака) у старом Каиру. Влада Ибрахима Махлаба истиче египатски хришћански идентитет у покушају да поново покрене египатски верски туризам. Порука која је упућена са инаугурационе свечаности у уторак увече, а којој су присуствовали египатски министар туризма  Хишам Зазу и коптски православни Патријарх,  јесте промоција туристичких тура које су повезане са присуством Свете породице у Египту. Влада и верске власти се слажу: „Нама је потребан мир и сигурност у Египту“, рекли су заједно премијер Махлаб и коптски Патријарх Тавадрос II док су разговарали о коптској четврти, „симболу идентитета земље“, додао је Махлаб, док поред цркава можете наћи друге храмове монотеистичких религија, као што су јеврејска и исламска. То је место „ које говори само о себи“, истакао је Махлаб „о дијалогу, миру и безбедности“, суштини Египта,  земљи у којој је „такође Исус нашао мир и безбедност“.

Много министара присуствовало је инаугурацији са премијером. Министар иностраних послова Самех Шукри, министар културе Габер Асфур и министар здравља Адел ал Едави. Упадљиво присуство министара указује на јасан политички заокрет. Први пут египатске власти подстичу путовања која су везана за египатске хришћанске корене и посебно путовање Свете породице у Египат. Коптски Патријарх Тавадрос II је изговорио речи наде за будућност државе. „Путовање Свете породице у Египат представља благослов за земљу“ - Тавадрос II је рекао. „Египат ради на томе да се представи свету као позитивна и мирнодопска земља“, а ова посета представља „важан пројекат не само за земљу,него и за остатак света“. За хришћане, додао је, „ нормално је да причају о местима у којима је Света породица живела“, али оно што је необично за владу јесте „да позива“ народ да их препозна.“ Позив да открију ово путовање је упућено свима Египћанима, не само хришћанима“, нагласио је министар, који је пуно уложио у пројекат.

Више верских великодостојника који представљају различите земље, такође присуствују инаугурацији, међу њима  секретар Папског савета за културу монсињор  Вартоломеј Адукону.

Извор: ОЦП