Експропријација православног манастира у Турској

Први пут након деценија Турска отуђује један православни манастир.

Министарство за шумарство преузело је 5. априла ”Патриархалскити” – манастир Преображења Господњег (Metamorphosis) на острву Халки. Монашко насеље ће бити присилно преображено у ватрогасну станицу.

У погледу насилног отуђивања, односно затварања црквених установа од стране турске власти острво Халки већ има подужу историју. Тридесетих година прошлог века је православни манастир Пресвете Богородице, у којој је била смештена и једна школа, прешао у посед ратне морнарице,  а 1971.г. је чувена Теолошка академија у Халки по кратком поступку причисљена државном универзитету Турске.

Патријарх Атинагор I је одлучио да образовање богословских кандидата не настави под таквим околностима. Тако је сачувао интактном зграду и драгоцену библиотеку. Јермени и презвитеријанци, који су пристали на уврштење у високошколски систем Турске, ускоро су и своје зграде изгубили. Богословска академија на Халки стоји 45 година затворена, али је и даље у поседу Васељенске Патријаршије.

Сада отуђени манастир Преображења Господњег основао је монах Макарије у раном 19. веку као насеље еремита (скит). У то време покрет еремита (отшелника) захватао је не само Свету Гору Атонску, већ и целокупне европске и оријенталне делове Турске. Тај покрет је требало да буде обнова раних облика источног монаштва. Сходно своме оснивачу, монаси скита су били названи и макариоти.

Шездесетих година прошлог века они су, као и многе друге цркве, манастири и школе, ”доведени у ред”. Тиме је Анкара прикрила отворено отуђивање. Црквене институције су постале државни посед, али су правим власницима препуштене на коришћење.

Право коришћења на манастир Преображења Господњег је укинуто 2007.г. Булдожери су девастирали манастирски посед: развалили цркву и манастирске зидине. Плоча престола у олтару је распарчана у комаде, а иконе су вандалски измазане. Свака обнова манастира је била забрањена, али је Патријарх Вартоломеј I од тада демонстративно сваког 5. августа служио под импровизованом капелом-шатром у манастирској порти. 

Сада је већ разваљени манастир Скити коначно експроприсан (отуђен) и његов последњи монах прогнан.

Посматрачи у Истанбулу виде у овом гесту у области црквене политике пооштрење агресивног курса председника државе Реџепа Тајипа Ердогана.

Извор KNA – припремио протођакон Зоран Андрић