Екстремисти разорили цркву и џамију у Тикриту

Екстремисти разорили цркву и џамију у Тикриту
Екстремисти разорили цркву и џамију у Тикриту
Екстремисти разорили цркву и џамију у Тикриту
Екстремисти разорили цркву и џамију у Тикриту

Према извешају БиБиСија на арапском, исламисти у Тикриту разорили су асирску тзв. Зелену цркву, саграђену 700. г., као и најстарије исламско верско светилиште у Ираку.

Исламисти су поставили експлозив око асирске цркве, која се налази у комплексу председничких дворских грађевина у центру града, и активирали их, чиме су потпуно уништили ову древну цркву која је припадала Асирској Цркви од Истока.

На исти начин су поставили експлозивне направе и око џамије зване Четрдесет светилишта и околних гробова, у самом центру града у Салахудинској области, и активирали их и тиме потпуно разорили џамију. Верује се да је ова мошеја била гробно место 40 Мухамедових сарадника, који су учествовали у исламском освајању овог краја за време владавине другог калифа Омара Ибн ал-Катаба 638. године.

Исламисти су порушили цркве, верске светиње и џамије у областима Киркука и Ниневије, међу којима и гробове пророка Јоне, Георгија, Данила, као и већи број древних цркава у области Салахудин. У Мосулу су разрушили или заузели свих 45 хришћанских објеката.

Зелена црква се сматра најзнаменитијом црквом у Тикриту, а и најлепшшом. Саградио ју је митрополит овога града Динка II, а називана је црквом св.  Ахоадама у спомен на патријарха којег је погубио персијски цар Косров I…

Иначе, црква има бурну историју. На пример, 1258. г. у цркви су се склонили Асирци пред монголском инвазијом. Сви су побијени у цркви, да би се само неколико спасло; Тамерлан  је од глава мртвих хришћана подигао два минарета и три куполе.

Тикрит је древни асирски град и потиче још из времена Асирског царства (1000.г.). Остао је претежно асирски и хришћански у раној фази исламских освајања. Међутим, многи исламски прописи учинили су да су се почели исељавати према северу. Ипак је остао хришћански град све до времена Тамерлана.

Извор: ОЦ (превод Р. Ракић)