Енциклопедија Крушевца и околине

Енциклопедија Крушевца и околине
Енциклопедија Крушевца и околине
Енциклопедија Крушевца и околине
Енциклопедија Крушевца и околине

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина др Давида у Епархијском центру при Цркви Свети Ђорђе у Крушевцу на дан Ваведења Пресвете Богородице, 4. децембра, одржана је промоција Енциклопедије Крушевца и околине мр Слободана Симоновића.

Промоцији је присуствовао велики број научника, књижевника, културних и јавних радника - поштовалаца дугогодишњег истраживачког рада господина Слободана Симоновића. Верни народ је поздравио Епископ крушевачки Господин др Давид, који је у свом уводном слову нагласио значај појављивања овакве књиге у овом делу света. Крушевац до сада није имао своју Енциклопедију.

Отац Драгић Илић, редактор Енциклопедије, је истакао значај Ваведења Пресвете Богородице за Крушевац, јер је тог дана 1832. године град ослобођен од Турака. Прочитан је једини писани траг о ослобођењу Крушевца од Турака - Мемоар архимандрита светороманског Саве Петровића (1793-1861).

Професор Миломир Стевић, рецензент Енциклопедије, словио је о истраживачком поступку и методологији прикупљања грађе за ову књигу. Професор Зоран Ђурић, председник Књижевног друштва Свети Ћирило и Методије, истакао је античку патину овог подухвата, упоређујући аутора Енциклопедије са старогрчким Полихисторима.

На крају се мр Слободан Симоновић осврнуо на свој вишедеценијски рад по библиотекама и архивима земаља из окружења као предуслову за настанак Енциклопедије и захвалио се својим сарадницима, има их преко педесет, који су прилозима обогатили ово капитално и животно дело. Програм је водила госпођа Даница Гвозденовић која је и читала изабрана места из Енциклопедије.

Извор: Епархија крушевачка