Ендру Лаут: Извори хришћанског мистичног предања (Од Платона до псеудо-Дионисија Ареопагита)

У издању епархије горњокарловачке - Издавачке установе ,,Мартириа" са благослом Епископа горњокарловачког г. Герасима из штампе је изашао превод књиге са енглеског језика ,,Извори хришћанског мистичног предања" Ендрјуа Лаута у тиражу од 1.000 примјерака.

Део предговора: Ова књига је настала од низа преурађених и преуређених предавања на тему ,,Мистичко богословље код Отаца" одржаних на Богословском Факултету Оксфордског Универзитета. Коначни облик књиге је сачувао једну посебну одлику изворних предавања: опсежно цитирање философа који су разматрани. Намера је била да се првобитним слушаоцима пружи нека врста осећања за смисао и виђење ових древних писаца и то су најважнији делови књиге.

Садржај: Увод; 1.Платон; 2.Филон; 3.Плотин; 4.Ориген; 5.Никејско Православље (Свети Атанасије Велики; Свети Григорије Ниски); 6.Монашки допринос (Евагрије Понтијски; Макаријанске Омилије; Свети Дијадох Фотички); 7.Блажени Августин; 8.Дионисије Ареопагит; 9.Патристички мистицизам и св. Јован од Крста (Божански Примрак и Тамна Ноћ); 10.Мистички Живот и Мистично Тело (Платонизам и мистицизам; Заједница Светих).

Извор: Епархија горњокарловачка