Енглески кардинал Џон Хенри Њуман биће проглашен зa светог

Међу новопроглашеним светима биће и блажени Џон Хенри Њуман, рођен у Лондону 1801. године, који је као младић рукоположен за свештеника Англиканске Цркве. После вишегодишњег интензивног размишљања и молитве, дошао је до закључка да је Римокатоличка Црква прави чувар учења Исуса Христа, те је прешао у католичку веру. Рукоположен је за свештеника 1847. г, а 1879. папа Лав XIII му је поделио кардиналско звање. Умро је у Бирмингему 11. аугуста 1890. г. Папа Бенедикт XVI га је у том истом граду 19. септембра 2010. г. прогласио блаженим.

Током молитвенога бдења уочи беатификације папа емеритус Бенедикт XVI је рекао да нас кардинал Њуман учи да, ако смо прихватили Христову истину и Њему посветили свој живот, онда не може бити никаквога раздвајања између онога у шта верујемо и начина на који живимо. Њуманов живот, нагласио је, учи нас да страст за истином, интелектуалном искреношћу и истинским обраћењем има велику цену коју треба платити. Истина која нас ослобађа, не може се задржати за себе; она захтева сведочанство, има потребу да се чује, а на крају, њена моћ уверавања долази од ње саме, а не од људске речитости или процена којима може бити обухваћена, рекао је Папа емеритус.

На миси беатификације папа Бенедикт XVI је истакао да је кардинал Њуман живео дубоко људску визију свештеничке службе у преданој бризи за људе у Бирмингему, посећујући болесне и сиромашне, тешећи напуштене, бринући се за оне у затвору. Није чудо – додао је – да је после његове смрти више хиљада људи изашло на улице којима су пронели његово тело на путу према гробници. Мото кардинала Њумана, “Cor ad cor loquitur” (“Срце говори срцу”) омогућује нам да препознамо његово схватање хришћанскога живота као позива на светост, доживљену као снажну жељу људског срца да уђе у интимно заједништво с Божјим Срцем, казао је Бенедикт XVI.

Извор: Vatican News (са енглеског језика Инфо служба)