Епархиjа будимљанско-никшићка: Пливање за богојављенски Часни крст

Велики хришћански празник Богојављење у Епархији будимљанско-никшићкој биће прослављен светим Литургијама и традиционалним пливањем за часни крст у Беранама и Бијелом Пољу.

Богојављенска Литургија у катедралном манастиру Епархије, Ђурђевим Ступовима, служиће се у суботу 19. јануара у 9 часова. После Литургије биће обављено велико водоосвећење. У 12 часова свештенство Архијерејског намјесништва беранског, испод главног моста у Беранама, освештаће воду Лима, док ће за Часни крст пливати четворица, за сада пријављених, Беранаца.

У Саборној цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу и Светог Николаја Мирликијског на Никољцу свете Литургије и велико водоосвећење на Богојављење служиће се у 8 часова. У Сињавцу у центру Бијелог Поља, са почетком у 10 часова, након великог водоосвећења Лима, десетак најодважнијих бјелопољских младића пливаће за носиоца богојављенског крста. Надметање организује Братство православне омладине „Свети краљ Милутин“ из Бијелог Поља, а награде за све учеснике обезбјеђује Црквена општина Бијело Поље. На овај велики празник одржаће се и традиционална богојављенска регата од Сињавца до манастира Куманице, који припада Епархији милешевској.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка