Епархија доњецка изразила лојалност канонској Украјинској Цркви

Упркос тренутном прогону и пропаганди против канонске Украјинске Православне Цркве, која се само појачава после „сабора ујдеињења“ од 15. децембра 2018. и након давања томоса о аутокефалији расколницима од стране Васељенске Патријаршије 6. јануара 2019, њене епархије остају лојалне њој. Један део тих епархија већ је отворено изразио своју пуну подршку црквеном канонском статусу УПЦ као независном аутономном телу и њеном предстојатељу митрополиту кијевском и свеукрајинском Онуфрију, а сада се њима придружила и Доњецка епархија.

Свештенство Доњецке епархије састало се по овом питању у недељу у манастиру Светог Николаја и Светог Василија у селу Николска, под председништвом Његовог Високопреосвештенства митрополита доњецког и мариупољског Илариона.

Поред административних питања унутрашњег црквеног живота, свештенство је изразило и своју посвећеност канонској Цркви и њеном предстојатељу  митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију, поред оних епархија које су такође изразиле своју лојалност и посвећеност Христу у Његовој Цркви.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)