Епархија врањска подржала хуманитарни концерт етно групе „Извор“

У сарадњи са Црвеним крстом града Врања, етно група „Извор“, одржала је хумантарни концерт за помоћ угроженима у поплављеним подручјима Србије, у суботу 24. маја 2014. године, у сали Дома Војске у Врању. Улаз је био бесплатан, а грађани су прилагали ствари и намирнице, неопходне пострадалим људима, или новац, који је као прилог посетилаца концерта уплаћен на наменски подрачун Владе Србије.

Етно група „Извор“ чува и изводи традиционалну музику са Балкана, ону која чини део националне баштине Срба, Бугара, Македонаца, Горанаца, Грка и Турака. Њихова интерпретација традиционалних песама уобличена је захваљујући искуству у раду на сакупљању теренских аудио-снимака у градским срединама и удаљеним, неприступачним планинским областима, затим прихватању традиционалних знања од мајстора инструмената у Македонији и Грчкој, кориштењу оргиналних инструмената и специфичних модалних лествица са простора Балкана. Квалитету извођења веома доприносе трансформације солистичке гласовне боје и израза, у зависности од карактера и етоса појединих песама.

Хуманитарном концерту присуствовао је и Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије са свештенством и монаштвом, као и бројни грађани Врања.

Извор: Епархија врањска