Епархије УПЦ чврсто уз митрополита Онуфрија

Упркос притисцима и пропаганди уперених против Украјинске Православне Цркве, који се све више примећују после тзв. Сабора уједињења од 15. децембра 2018, њене епархије остгају чврсто везане за свога Предстојатеља. Један број епархија већ нје пре „сабора“ отворено изразио подршку својој канонској Цркви као самоуправном аутономном телу и своме предстојатељу Његовом Блаженству митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију. А три епархије су то учиниле после одржаног „тог Сабора“.

Тако је нпр. Северодонецка епархија одржала сабор свештенства под председавањем архиепископа Никодима; присуствовали су архијерејски намесници, службеници канцеларија и свештенство те епархије. У свом извештају о животу епархије архиепископ Никодим је рекао: „Само Бог зна како ће се окончати ово замешатељство и вештачка творевина. На нама је да показујемо своје јединство у вери и чврстину док обављамо своју службу предвођени нашим Предстојатељем, митрополитом Онуфријем.“ У наставку је свештенство једногласно изгласило своју подршку митрополиту Онуфрију, а архиепископ Никодим их је саветовао да буду пример своме стаду.

Такође је Вознесењска епархија истакла своју верност Цркви Христовој на заседању свештенства 24. децембра под председавањем епископа Алексија. Слично је урадило и свештенство Тулчинске епархије. 

Подршку канонској Цркви дале су следеће епархије: Овручка, Берђанска, Николајевска, Ничинска, Новокаковна, Изијумска, Кримска, Черниговска и новгородскосилверска, Кировоградска, Житомирска, Луганска, Лукачевска, Александријска, Запорошка, Харковска, Рилска, Херсонска, Одеска, Дњепропетровска, Кривојрошка, Каменичка, Полтавска, као и свештенство Вињицке епархије.

Извор: Патриархиа.ру (са руског Инфо служба СПЦ)