Епархије ваљевске: Сарадња Цркве и школских установа

Унапређење верске наставе и сарадња Цркве и образовних установа које едукују наше најмлађе, била је тема састанка који је у суботу, 29/16. маја 2010. године, одржан у свечаној сали Епархијског дома Православне Епархије ваљевске. Састанку, који је предводио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, присуствовали су начелник Школске управе Министарства просвете у Ваљеву Верољуб Лазаревић, начелник Центра за веронауку Епархије ваљевске јереј Милан Ристивојчевић, надзорници верске наставе протојереј-ставрофор Митар Миловановић и протојереј Ненад Марковић, координатори за верску наставу из свих архијерејских намесништава и директори свих основних и средњих школа са територије Епархије ваљевске.

Истичући да је циљ овог сабрања манифестација заједништва и саборности, Епископ Милутин је рекао да је сарадња Цркве и школских установа веома важна, јер имају исти циљ - сазнање духовних и вечних, непролазних, метафизичких тајни неба и земље, уз међусобно преплитање и допуњавање световних наука и духовности. Указујући на огромну одговорност људи који су задужени да воде наше просветне установе, Преосвећени Владика је нагласио да само у оваквим разговорима, између представника Цркве и просвете, прожетих љубављу и разумевањем, може доћи до корисних закључака и одговора на бројна питања који ће помоћи да се оствари плодотворна сарадња две веома важне институције.

- У овим тешким и смутним временима треба да се окупљамо и заједнички радимо, јер само сви заједно, и Црква и држава са свим њеним институцијама, можемо учинити да Србија буде рајска башта. Појединачно и раздвојено бићемо ништа и подсмех свету, јер Србија није обична земља, већ земља коју су основали свеци Симеон и Сава - подсетио је Владика Милутин, набрајајући и многа друга звучна имена из српске историје, светитеља, војвода, књижевника и великих умова.

Начелник Центра за веронауку, јереј Милан Ристивојчевић, присутне је обавестио да је сарадња Епархије ваљевске и Центра за веронауку са школама које се налазе на подручју Епархије изузетно добра и за сваку похвалу. Отац Милан је изнео и статистичке податке који говоре да се на теритирији Епархије ваљевске настава веронауке спроводи у 33 матичне основне и 13 средњих школа. У основним школама је 81% ученика који су се определили за верску наставу, док је, када говоримо о средњим школама, 65% оних који су, бирајући између грађанског васпитања и веронауке, сматрали да је верска настава прави избор.

Имајући у виду да Ваљевска епархија покрива подручје западне Србије, где се преко 90% становништва изјаснило верујућим, челни људи верске наставе сматрају да су горе наведени подаци незадовољавајући. Наставу у основним и средњим школама предаје 62 вероучитеља.

Прилика је искоришћена да се свим просветним радницима и директорима школа упути молба за разумевање оних вероучитеља који се труде да своје време организују у складу са распоредом часова у школама у којим предају, факултетских обавеза и испитним роковима. Такође, просветари су замољени да покажу висок степен разумевања и толеранције према вероучитељима издвојених одељења који истовремено предају у неколико школа, јер је, због недовољног времена предвиђеног за путовање, практично немогуће физички постићи и одржати све распоредом предвиђене часове.

Имајући у виду да је као помоћно наставно средство званично одобрено само „Светосавско звонце", закључак је да би било добро да се, не одступајући од програма које је одобрило Министарство просвете, за први и други разред основне школе израде радне свеске, како би ученици могли и креативно да се изразе.
Подршку конструктивном дијалогу између Цркве и просвете упутио је и начелник Школске управе Министарства просвете Ваљево Верољуб Лазаревић, истакавши да је Света немањићка Црква, која негује нашу историју и укупну културу, нешто што је препознатљиво на овим просторима и што нас је одржавало све време.

Подсетивши да је симбиоза просвете и Цркве, која је остварена чак и на највишем државном нивоу, увек присутна, господин Лазаревић је истакао да су свештеници и вероучитељи стално активни и отворени за сарадњу са државним институцијама, на добробит нашег народа.

У отвореној дискусији, која је уследила након официјелног дела састанка, присутни директори школа су, у кратким излагањима, оценили да је сарадња Цркве и просветних установа на подручју Ваљевске епархије на високом нивоу а да вероучитељи успешно обављају свој задатак. Преосвећеном Епископу Г. Милутину и челним људима веронауке у Епархији ваљевској директори су изнели и неколико позитивних сугестија, како би се верска настава у школама још успешније одвијала.

Присутне је, на крају, поздравио протојереј-ставрофор Митар Миловановић, Архијерејски намесник тамнавски и један од надзорника верске наставе у Епархији ваљевској, а Преосвећени Епископ Милутин је изразио жељу да се састанци попут овог устале, а један такав најављен је већ за почетак наредне године, одмах после празника Светога Саве, утемељивача Српске Цркве и просвете.

Извор: Епархије ваљевске