Епархијске активности у Швајцарској

Архијереј православних Срба у Немачкој, Аустрији, Лихтенштајну и Швајцарској, Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин, учествовао је  4. априла 2011. године на седници Православне епископске Конференције Швајцарске, заједно са осталим канонским епископима чије се јурисдикције простиру на територији Швајцарске.

На седници, којој је председавао Високопреосвећени Митрополит швајцарски Г. Јеремија из Васељенске патријаршије, су, осим Владике Константина, учествовали Митрополит Г. Јован (Јухана) из Антиохијске православне цркве, Епископи Г. Нестор и Г. Михаило из Руске православне цркве, Митрополит Јосиф из Румунске православне цркве, те Епископ Макарије, викарни епископ Митрополије Швајцарске Цариградске патријаршије. Разговори су били посвећени начелним питањима, а створене су три комисије као радна тела Епископске конференције: комисија «Црква и друштво», пасторална и литургијска комисија. Следећа седница планирана је за 22. септембар.

У поподневним часовима, Епископ Г. Константин присуствовао је подизању куполе и крста на куполи храма Успења Пресвете Богородице у Цириху. У куполи пречника 5,2 метра ће се налазити икона Пантократора.

У Цириху је данас такође служена Света Литургија Пређеосвећених Дарова и одржана исповест свештенства Архијерејског намесништва за Швајцарску. Служили су протојереј Станко Марковић, Архијерејски намесник и парох у Берну, протојереј др Мирослав Симионовић, надлежни парох у Цириху, јереј Ђорђе Лукић из Лугана, те ђакони Бране Сарић и Александар Перковић. Протојереј Љубомир Котарчић из Санкт Галена проповедао је о посту и покајању, а ђакон Бране Сарић из Цириха држао предавање о јутарњим молитвама.

Извор: Епархија средњоевропска