Епифаније: Сви документи које издаје „Кијевска Патријаршија“ после 30. јануара 2019. ништавни су

Расколничка „Аутокефална Црква Украјине“ издала је указ који, између осталог, решава питања везана за сукоб митрополита кијевског  Епифанија и „почасног патријарха“ Филарета.

Конкретно, указ појашњава да је Синод Украјинске Православне Цркве Кијевске Патријаршије 15. децембра 2018. године одлучио о распуштању своје Украјинске Православне Цркве Кијевске патријаршије, распуштању Кијевске патријаршије и успостављању Митрополије Православне Цркве Украјине.

Уз то, на Сабору уједињења одлучено је да престану да делују сва тела Украјинске Православне Цркве Кијевске Патријаршије.

Као што је наведено у указу митрополита Епифанија, на Сабору уједињења је одлучено да ће се сви архијереји тадашње расколничке Украјинске Цркве придржавати новој аутокефалној Цркви  Украјине.

Надаље, Синод је одлучио да Филарет и даље буде на челу Кијевске Митрополије, коју сачињају парохије и манастири у граду Кијеву (осим златнокуполног манастира Светог Михаила у Кијеву). Четири месеца касније, као што је наглашено у указу, Митрополија није легално регистрована.

Сходно томе, митрополит Епифан каже да је, како би се спречило даље кршење статута и Устава Цркве, „до потпуне примене одлуке Светог Синода од 5. фебруара 2019. и 24. маја 2019. године“ о регистровању у Кијеву Митрополије, која припада Украјинској Православној Цркви, Заједница Ходатајства Пресвете Богородице у Соломјанском округу у Кијеву биће под директном јурисдикцијом Митрополита кијевског и све Украјине.

Он је такође одлучио да су сви документи издати у име Украјинске Православне Цркве у Кијевској Патријаршији након 30. јануара 2019. године ништавни и да нису од ефекта у Православној Цркви Украјине.

Извор: Ромфеа (са енглеског Инфо служба СПЦ)