Митрополит Иларион у посети Мексику

Митрополит Иларион у посети Мексику
Митрополит Иларион у посети Мексику
Митрополит Иларион у посети Мексику
Митрополит Иларион у посети Мексику

Током своје радне посете Мексику, која је започела 14. јануара 2014. године, Митрополит волоколамски Иларион, председник Оделења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, сусрео се са премијером Мексика г. Мигелом Анхелом Осориом Чонгом.

Премијер је топло дочекао Митрополита Илариона, 16. јануара, рекавши да је његова посета догађај важан за руско-мексичке односе. Разговарало се о тренутном положају Мексико Ситија и о смерницама у социјалној и економској политици његове Владе, посебно истичући позитивне промене у неколико сфера живота ове земље. Он је истакао и да је свеобухватна консолидација односа са Русијом била једна од приоритета спољне политике Мексика данас.

Митрополит Иларион је, са своје стране, изразио задовољство због своје посете Мексику на позив Архиепископа Антонија, Митрополита Мексика, Централне Америке, Венецуеле и Кариба (Антиохијска Патријаршија). Он је казивао и о спољној служби Московске Патријаршије и о пастирском раду који обавља Руска Православна Црква у Мексику.

Митрополит волоколамски се истог дана сусрео и са поглаваром Католичке Цркве у Мексику, Надбискупом мексичким Норбертом Ривером Карером у његовој резиденцији.

Митрополит и Кардинал Карера су разговарали о различитим питањима који се тичу православно-католичких односа, као и о стању хришћана на Блиском истоку. Председник Оделења за спољне црквене односе изложио је напоре које улаже Московска Патријаршија у одбрани хришћанског становништва на Блиском истоку, које и даље проживљава дискриминацију и насиље.

Митрополит Иларион се истог дана сусрео са архијерејима Антиохијске Патријаршије који служе у земљама Латинске Америке.

Међу учесницима на састанку били су Митрополит мексички, централноамерички, венецуелански и Карипских острва Антоније, Митрополит Сантјага и Чилеа Сергије, Митрополит Сан Паула и Бразила Дамаскин, Епископ кесаријски Игњатије, викар Митрополије мексичке; Епископ едески Роман, викар Митрополије бразилске. На састанку је присуствовао и Архиепископ нарофомински Јустинијан, администратор Патријаршијских парохија у САД.

Током разговора причало се о главним темама међуправославног дијалога, сарадњи између различитих православних јурисдикција у Латинској Америци и о припремама за Свеправославни сабор. Посебна пажња је била посвећена ситуацији са хришћанима на Блиском истоку.

После Божанске Литургије, 17. јануара, уследио је пријем којем је присуствовало 1800 званица, међу којима бискупи Католичке цркве у Мексику, званичници Владе, гувернери федералних држава, амбасадори Русије, Украјине, Бугарске и Кипра. У свом поздравном обраћању Митрополит Иларон је  указао на огроман допринос који је дао Митрополит Антоније за развој односа између Антиохијске и Руске Православне Цркве.

Том приликом Митрополиту волоколамском Илариону је уручен мексички орден Легије части,  један од највиших одликовања које Председник Мексика уручује Мексиканцима и странцима за значајна достигнућа у различитим областима јавног живота. Легију части је добио Митрополит Иларион „као признање за његова изванредна достигнућа на челу Оделења за спољне црквене односе Московске Патријаршије“.

На Богојављање, 19. јануара 2014. године, Митрополит Иларион је служио свету архијерејску Литургију у цркви Светог Георгија Антиохијске Православне Цркве у Мексико Ситију. Митрополиту Илариону су саслуживали Архиепископ Сан Франциска и Западне Америке (Руска Загранична Црква) Кирил, Архиепископ нарофомински Јустинијан, администратор Патријаршијских парохија у САД; Архиепископ мексички Алексије (Православна Црква у Америци), Епископ кесаријски Игњатије, викар Митрополије мексичке Антиохијске Патријаршије, као и свештенство Антиохијске и Руске Православне Цркве.

После Литургије Митрополит Иларион је, уз саслужење архијереја, служио чин великог водоосвећења.

Извор: Московска Патријаршија