Епископ Андреј: Браћа у Христу

Епископ Андреј: Браћа у Христу
Епископ Андреј: Браћа у Христу
Епископ Андреј: Браћа у Христу
Епископ Андреј: Браћа у Христу

- Дужност православних патријараха и епископа јесте да негују духовне везе, јединство и братство у Христу са својим духовним сродницима свуда по свету. Тако се негује блискост и учвршћује наша вера и Црква', рекао је Преосвећени Епископ ремезијански Андреј, викар Патријарха српског, на почетку излагања приликом синоћњег гостовања у краљевачкој библиотеци. Овај изузетни и поштовани духовник Српске православне Цркве, познавалац девет језика, црквени дипломата... говорио је, пред великим бројем посетилаца, о канонској посети Патријарха српског Иринеја Александријској патријаршији.

- Свет највише страда због нејединства међу људима, наставио је владика Андреј и додао да Православна Црква, по Христовој заповести, има посебну одговорност и обавезу да негује братске односе међу духовницима и верницима.

- Одмах по ступању на трон Светог Саве, Патријарх српски Иринеј посетио је Цариградску, а затим, за нашу Цркву и веру веома важну, Александријску патријаршију која духовно бди над читавом Африком..., истакао је Владика.

Александријску патријаршију основао је Свети Марко, апостол и један од четворице јеванђелиста. Многи православни подвижници, као што су Свети Јован Златоуст, Свети Василије Велики, Свети Антоније Велики... деловали су на овом простору и својим примером устоличавали православну веру и Цркву. Посетом Египту учвршћене су везе између Српске православне Цркве и Александријске патријаршије.

Извор: kv-biblio.org.rs