Епископ Андреј на парохијској слави у Лозани

Епископ Андреј на парохијској слави у Лозани
Епископ Андреј на парохијској слави у Лозани
Епископ Андреј на парохијској слави у Лозани
Епископ Андреј на парохијској слави у Лозани

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј началствовао је 14. фебруара 2016. године светом архијерејском Литургијом у Лозани поводом саборног славља три велика светитеља Православне Цркве: Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог.

Празнична радост је била велика и епископу Андреју су поред надлежног пароха оца Богољуба Поповића саслужилвали: отац Франсоа Меан (Pierre François Méan), православни франкофонски парох, као и ђакон Филип Милуновић из Беча. За лепоту одговарања на Светој литургији потрудили су се појци надлежне парохије, дечији октет и певница франкофонске парохије.

У надахнутој празничној беседи, Његово Преосвештенство Епископ Андреј дао је историјски контекст тројице Светитеља, чија су теологија и дело били узор великим подвижницима и Светитељима који су живели на подручју Швајцарске. Имена тих Сетитеља данас носе неки градови и места (Санкт Ганен, Сан Морис…). Живот ових светитеља био је инспирисан животом и делима тројице Јерараха, чијој заштити је поверена парохија у Лозани.

После свете архијерејске литургије су освећени славски симболи које су припремили кумови овогодишње парохијске славе, породица Јовичић из Олона. Након резања славског колача је кум славе г. Љубиша Јовичић предао део славског колача новом домаћину г. Видосаву Ковачевићу из Бијера. Кумови славе позвали су све присутне на послужење и заједничку трпезу љубави у сали испод Храма.

Током трпезе љубави се Епископ обратио присутним гостима дирљивим речима и појаснио даље настанак празника Света Три Јерарха. Након тога је Епископ Андреј, на радост свих присутних, са свештенством отпевао неколико стихира из Празничног појања од аутора Епископа Стефана Ластавице.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска