Епископ Андреј на парохијској слави у Лозани

Епископ Андреј на парохијској слави у Лозани
Епископ Андреј на парохијској слави у Лозани
Епископ Андреј на парохијској слави у Лозани
Епископ Андреј на парохијској слави у Лозани

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј началствовао је 14. фебруара 2017. године светом архијерејском Литургијом у Лозани поводом саборног славља три велика светитеља православне Цркве: Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог.

Епископу је, поред надлежног пароха Богољуба Поповића, саслуживао прота Франсоа Меан, православни франкофонски парох. Празнична радост је била велика. За лепоту одговарања на светој Литургији потрудили су се појци надлежне парохије, дечји октет и певница франкофонске парохије.

У надахнутој празничној беседи, Његово Преосвештенство Епископ г. Андреј је протумачио прочитано редовно зачало о блудном сину и повезао потресну причу са историјским контекстом тројице Светитеља који су богословствовали о Оцу небеском Који је извор праштања и несебичне љубави. Епископ је нагласио да је дело Светих отаца Василија, Григорија и Јована свагда било узор великим подвижницима и светитељима који су живели на подручју Швајцарске. Живот светитеља са подручја Швајцарске био је инспирисан животом и делима тројице Јерараха, чијој заштити је поверена парохија у Лозани.

После свете архијерејске Литургије освећени су славски симболи које су припремили кумови овогодишње парохијске славе породица Видосава Ковачевића из Бијера која је после службе све присутне позвали на послужење и заједничку трпезу љубави у парохијску салу.

Током трпезе љубави се Епископ обратио присутним гостима дирљивим речима и изнео примере из живота о Божијој љубави према покајаним душама. На радост свих присутних, дечји хор парохије је отпевао најпре неколико духовних песама на српском и француском језику, а затим и народне староградске песме.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска