Епископ Андреј посетио Бискупа горњоаустријског

Епископ Андреј посетио Бискупа горњоаустријског
Епископ Андреј посетио Бискупа горњоаустријског
Епископ Андреј посетио Бискупа горњоаустријског
Епископ Андреј посетио Бискупа горњоаустријског

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј боравио је 11. децембра 2018. године, у пратњи архијерејског намесника за Горњу Аустрију јереја Славише Божића и пароха гмунденског протојереја Николе Пантића, у званичној посети бискупу Манфреду Шојеру у горњоаустријској престоници. Двочасовном разговору у седишту Бискупије у старом делу града Линца присуствовали су сарадници бискупа за међуцрквене односе.

На пријему, црквени великодостојници су дискутовали о унапређењу црквене мисије у Горњој Аустрији. Разговарајући и о актуелним темама, бискуп Шојер и владика Андреј разменили су мишљења о тренутном стању званичног дијалога Православља и Римокатоличке Цркве, такође о важним видовима међуцрквене сарадње на тим просторима. Саговорници су посебно разменили ставове који се тичу сарадње српске парохије у Гмундену и Римокатоличке дијецезе. Владика Андреј је изразио благодарност Римокатоличкој Цркви за неизмерну помоћ пружену Српској Православној Цркви и верном јој народу, нарочито у вези са богослужбеним потребама православних Срба у Гмундену и околини. Бискуп др Шојер је указао на значај коју има Српска Црква на тим просторима.

Током братског пријема, саговорници су евоцирали успомене на заслужне личности Бискупије горњоаустријске који су помагали мисију Српске Цркве, на првом месту на бискупа Максимилијана Ајхерна, носиоца ордена Светог Саве првог степена.

На крају врло значајне посете, епископ Андреј је у име верника Епархије аустријско-швајцарске срдачно честитао Бискупу Шојеру и католичким верницима у Горњој Аустрији предстојеће Божићне празнике и пожелео му успешан архипастирски рад. У то име, владика Андреј је још једном захвалио бискупу Шојеру на досадашњем великом ангажману око проналаска пригодног богослужбеног места за Српску црквену општину у Гмундену. Бискуп Шојер се са своје стране захвалио епископу Андреју на посети, конструктивном разговору и даровима.

При изласку из Бискупског двора, бискуп Шојер је приказао гостима чувени портрет бискупа др Рудолфа Хитмајера који је трагично изгубио живот током пастирске посете српским заробљеницима у логору Маутхаузену 1915. године.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска