Епископ Андреј посетио Трст и Вићенцу

Епископ Андреј посетио Трст и Вићенцу
Епископ Андреј посетио Трст и Вићенцу
Епископ Андреј посетио Трст и Вићенцу
Епископ Андреј посетио Трст и Вићенцу

У суботу, 21. марта 2015. године, парохију у Вићенци посетио је надлежни архијереј, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски господин Андреј. У пратњи владике Андреја био је архијерејски намесник за Италију протојереј-ставрофор Рашко Радовић. Верни народ на челу са својим парохом Далибором Ђукићем, дочекао је Епископа испред цркве у Вићенци.

Владика Андреј је присуствовао вечерњем богослужењу које је служио отац Далибор, а после вечерње службе окупљенима се обратио бираним речима, похваливши њихову ревност због одазива у великом броју. Говорио им је најпре о својој посети вернима у Риму и њиховој жељи да имају своје стално богослужбено место, а затим о значају Великог поста, нагласивши значај сваке његове недеље и објашњавајући зашто се црква у четврту недељу поста сећа светог Јована Лествичника.

Затим је уследило занимљиво предавање о преносу моштију Светог Јустина уз приказивање слајдова. Владика Андреј је окупљенима објаснио читав поступак преноса моштију светитеља. После предавања народ је постављао питања, на која је Владика Андреј  са великом љубављу одговарао.

Након предавања, Епископ је  у пратњи оца Рашка и оца Далибора присуствовао презентацији појекта  Радост срца, (Le Gioie del Cuore), коју је организовала асоцијација Пријатељи Дечана (Amici di Decani) у сарадњи са КУД-ом Слога из Вићенце. Циљ овог пројекта је унапређење здравствене заштите деце са Косова и Метохије.

У недељу 22. марта 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски господин Андреј служио је Свету архијерејску Литургијуу у храму Светог Спиридона Чудотворца у Трсту. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Рашко Радовић парох тршћански и ђакон Филип Милуновић из Беча. На Литургији је одговарао парохијски хор којим диригује професорка Ана Каира из Трста. Осим верника Срба, било је присутно и много православних који су других националности: Руса, Молдаваца, Украјинаца, Грка, од којих су се многи причестили. Владика Андреј је надхнуто беседио о Адаму и Еви и библијској параболи о познању добра и зла.

После Литургије, у поподневним часовима, одржано је редовно годишње заседање Скупштине братства СПЦО у Трсту. Заседање је одржано у свечаној сали Црквене општине. Присуствовало је око 30 братственика. Седници Скуштине је присуствовао и Владика Андреј који је и благословио почетак њеног рада и одржао братственицима веома поучно слово о слози и миру у нашем народу, као насушном хлебу у овим смутним временима. Братсвеници су Владику срдачно дочекали и прихватили као подршку и и духовно појачање и веома пажљиво слушали његове поуке. Скупштином је председавао председник г. Златимир Селаковић. Скупштина је протекла у братској атмосфери.

После Скупштине одржана је заједничка вечера. Вечери су присуствовали Владика Андреј, његова мајка – протиница Маријана и сви бртсвеници са својим супругама. И овом приликом је Владика Андреј одржао поучно слово, говорећи о неопходној слози, миру и љубави у нашем народу који је данас изложен многим невољама и опасностима, као никада у историји свог постојања.

Извор: Епархиа аустријско-швајцарска