Сусрет епископа Андреја и кардинала Бањаска у Ђенови

Сусрет епископа Андреја и кардинала Бањаска у Ђенови
Сусрет епископа Андреја и кардинала Бањаска у Ђенови
Сусрет епископа Андреја и кардинала Бањаска у Ђенови
Сусрет епископа Андреја и кардинала Бањаска у Ђенови

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј боравио је од 6. до 7. јула 2016. године у дводневној посети Ђенови у Италији. У пратњи Епископа био је архијерејски намесник за Италију и парох тршћански протојереј-ставрофор Рашко Радовић. У среду, 6. јула 2016. године, Епископ се срео са кардиналом Бањаском у двору у Ђенови (Udienza del Vescovo Andrea Cilerdzic con la S. Em. Card. Angelo Bagnasco, Arcivescovo di Genova, presso l’EPISCOPATO, Piazza Matteotti 4).

Сусрет је уприличен ради  разговора о изналажењу богослужбеног места  за нашу заједницу у Ђенови. Кардинал је веома срдачно примио епископа Андреја који се представио Његовој Узоритости, подвукао добру сарадњу са браћом римокатолицима и изнео план рада у Италији. Нагласио је да је током оснивања богослужбених места у својој Епархији увек водио рачуна о томе да о својој намери предходно упозна надлежног поглавара већинске сестринске Цркве. Упознао је Његову Узоритост са иницијативом наших верника да се црквено организују у Ђенови и да од њега затражи помоћ у изналажењу богослужбеног простора ради молитвеног окупљања нашег народа. Епископ је нагласио да је спреман да организује и началствује богослужењем и поучава своје вернике вери православној и добрим односима са браћом хришћанском .

Кардинал је захвалио нашем Епископу на врло лепом уводу и пастирској бризи о својим верницима и похвалио иницијативу наших верника да се црквено организују. Обећао је Његовом Преосвештенству подршку у изналажењу богослужбеног простора (као што је то учинио и другим православним Црквама присутним у Ђенови). Препоручио је за даљу сарадњу делегата за екуменску сарадњу и дијалог при Архиепископији, дон Паола Фонтану.

У вечерњим часовима је организован сусрет са нашим верницима у Кући за младе у Ђенови (Casa della Giovane, Piazza Santa Sabina 4). Сусрет се догодио највише заслугом православне хришћанке Маје Дудић, која је у релативно кратком времену окупила значајну групу верника из Ђенове.

Епископ се најпре представио верницима и упознао их са ситуацијом наше Цркве у Епархији, посебно у Италији. Испричао им је како је потекла иницијатива за организацију црквеног живота у Ђенови, као и о позитивном исходу разговора са кардиналом Бањаском о изналажењу богослужбеног простора за наше вернике у Ђенови. Препоручио је верницима да се, када нам буде уступљен храм, почне једномесечним богослужењем. Затим је Владика позвао вернике да изнесу свој став, препоруке и мишљења о свему до сада реченом. Било је, од стране наших људи, разних и различитих предлога у вези локације будућег храма и о начину комуникације са верницима и о другим практичним питањима, али су сви изразили одушевљење поводом отварању богослужбеног места за православне Србе у Ђенови.

У четвртак, 7. јула 2016. године, уприличен је састанак са дон Паолом Фонтаном, делегатом Архиепископије у Ђенови за екуменску сарадњу и дијалог, у парохијском дому места Ореро ди Сера Рићо (Orero di Serra Ricco’, via Luigi Valente, 37) ради договора око богослужбеног места у Ђенови за нашу заједницу. Разговор је био отворен и конструктиван. Епископ се позвао на препоруку Кардинала и умолио дон Паола да нам изнађе погодни богослужбени простор (храм) са добрим прилазом како приватним возилима тако и градским превозом. Дон Паоло је обећао да ће се консултовати са генералним викаром монсињором Долдијем и о томе Епископа благовремено обавестити. Епископ Андреј и прота Рашко су се растали у међубратској љубави са дон Паолом, са жељом да богослужења почињу од септембра или октобра 2016. године.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска