Епископ Андреј у посети Тулну

Епископ Андреј у посети Тулну
Епископ Андреј у посети Тулну
Епископ Андреј у посети Тулну
Епископ Андреј у посети Тулну

На територији Црквене општине Тулн, основане 2001. године, живи око 5.000 православних Срба.

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј боравио је, у пету недељу Часног поста, у архипастирској посети Црквеној општини Тулн и началствовао евхаристијским сабрањем у препуном храму посвећеном Преносу моштију Светог оца Николаја. Епископу је саслуживао администратор парохије протојереј Драго Вујић. Одговарао је октет из храма Васкрсења Христовог у Бечу под диригентском палицом проф. Обрада Симулова.

Владика Андреј је након читања одељка из светог Јеванђеља одржао надахнуту беседу у којој је народу протумачио Јеванђеље и заблагодарио верницима што одржавају црквену заједницу у времену када још увек немају надлежног свештеника, већ им из Беча долази прота Драго, старешина храма Васкрсења Христовог.

Светој Чаши су приступили сви, а после службе је надлежни парох прота Драго захвалио Епископу. Потом је за све присутне приређено послужење у црквеној сали и спољашњој припрати храма где се указала прилика свим присутним верницима да се обрате Епископу, реше отворена питања и добију савете од свог архијереја.

Током послужења пристигао је надлежни римокатолички жупник фра Матија Мартин који је Епископу, проти Драгу и парохијанима честитао наступајуће Васкршње празнике.

Црквена општина и парохија са седиштем у Тулну основана је 2001. године. На територији Доње Аустрије живи, по последњим подацима, 19.515 чланова Српске Православне Цркве, док на територији Црквене општине Тулн живи око 5.000 православних Срба.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска