Епископ Антоније - декан Православног института у Москви

Научно веће Московског православног института Светог Јована Богослова, на својој редовној седници од 16. јула 2018. године, донело је одлуку да нови декан факултета религијског образовања Московског православног института буде Епископ моравички Антоније (Пантелић). Његово Преосвештенство Епископ моравички Антоније, викар Патријарха српског и старешина Подворја Српске Православне Цркве у Москви, од 2003. године предаје на Руском православном институту Светог Јована Богослова у Москви, где је управник Катедре за литургијско богословље. 

Московски православни институт Светог Јована Богослова je основан давне 1992. године, и то под именом „Руски православни универзитет Светог Јована Богослова“. Првобитно је било планирано да се новоосновани Универзитет смести у просторије Заиконо-Спаског манастира, али је та одлука била преиначена, тако да је он почео са радом 1993. године, на територији Високо-Петровског манастира у Москви. Поред тадашњег патријарха руског Алексија II, иницијатори за отварање универзитета били су и садашњи патријарх московски и све Русије Кирило и игуман Јован (Економцев).

У складу са реформама (акредитовањем од стране државе), Руски православни универзитет је крајем 2009. и почетком 2010. године преименован у Московски православни институт Светог Јована Богослова (који улази у састав Руског православног универзитета). Први ректор (до 2010. године) био је председник Оделења религиозног образовања и катихизације Московске Патријаршије архимандрит Јован (Економцев). 

Током двадесет година свога постојања у раду Института су узели учешће еминентни представници светске и црквене науке. У склопу Института делује укупно пет факултета: Религијског образовања, Психологије, Економије и права, Културе и Историје филологије. Школовање траје пет година. Богословске предмете у Институту традиционално предају свештенослужитељи Руске Православне Цркве, дипломирани студенти и професори Московске духовне академије. Студенти који покажу најбоље резултате, своје даље образовање обично настављају на високим школама Италије, Немачке или Велике Британије. 

Институт има више филијала које се налазе на територији града Москве, док се главна зграда налази у склопу храма Светог Јована Богослова под Вјазом (Китај-город). Од 2010. године ректор Института је настојатељ Високо-Петровског манастира игуман Петар (Јермејев). 

Извор: Православни институт Светог Јована Богослова