Епископ Артемије и министар Илић положили темеље за ново насеље у Грачаници

Владика АртемијеСрпски министар за инфраструктуру Велимир Илић, саветник министра за Национални инвестициони план Млађан Ђорђевић, председник Општине Јагодина Драган Марковић и група посланика ДСС и НС, у недељу 17. фебруара 2008. били су у посети Грачаници, где је Свету Архијерејску Литургију и молебан за спас српског народа на Косову и Метохији служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Артемије.

На крају богослужења Епископ Артемије одржао је беседу, у којој је поздравио присутни народ и поручио: "Сви знамо да је данас одлучено да се учини још једна велика неправда, још један велики злочин над нашим народом, над нашим светим Косовом и Метохијом, над нашим светињама, над нашим гробљима, а то је да се Косово одузме од Србије. Међутим, да ли је могуће њега одвојити од Србије?! Ничија одлука, ничији потпис, ничија зла воља то не може учинити! Једино ко може да изгуби Косово то смо ми, браћо и сестре. Ако ми заборавимо Косово, ако га ми напустимо и одемо са њега, онда ће оно бити изгубљено." Епископ Артемије је додао: "Ослобађање Косова ће сигурно доћи, у то не сумњамо. Када и којим начином, то не можемо да проричемо и нећемо да проричемо. Али знамо и верујемо да је Бог наш - Бог милости, Бог правде и Бог љубави. Бог не може и неће благословити неправду која нам је чињена и која нам се чини. Привремено може да нас казни, због наших грехова, због наших одступања са правога пута, али ми кроз покајање прибегнимо Богу и Бог ће онда учинити своје и вратити нам оно што је наше вековима било".

Нешто касније Епископ Артемије је заједно са гостима отишао у суседно село Бадовац, где је осветио темеље за седамдесет нових кућа, а затим и темељ зграде од двадесет станова у Грачаници. Реализацију оба пројекта финансира Влада Републике Србије. Нови домови намењени су српским породицама из различитих делова Косова и Метохије, које су због шиптарског терора морале да избегну у Грачаницу, где већ дужи низ година живе у лименим контејнерима, у веома лошим условима.

Након освећења темеља одржана је конференција за новинаре у Прес центру Грачаница. Новинарима су се обратили Епископ Артемије, министар за инфраструктуру Велимир Илић, и господа Млађан Ђорђевић и Драган Марковић.

Епископ Артемије истакао је, да је данашњи дан велика радост не само за Србе на Косову и Метохији, него и за све остале Србе у свету, јер данас је постигнуто јединство између духовног и материјалног, између Цркве и државе, као у доба славних Немањића, и постављен је почетак збрињавања расељених лица са тенденцијом и намером да се акција настави. "Само ако смо заједно, ако смо једниствени онда ће и Божији благослов бити са нама, и у ономе што смо наумили и што ћемо радити имаћемо успеха" - рекао је Владика Артемије.

Владика Артемије полаже камен темељац нових кућа у БадовцуПрисутнима се затим обратио министар Велимир Илић. "Драго ми је да смо данас у Грачаници и да смо започели један велики посао који смо одавно најављивали - изградња седамдесет кућа и двадесет станова. Почећемо градњу широм Косова. Нећемо дозволити да ниједна српска породица живи у контејнеру. Свака породица која живи на Косову мора добити кров над главом. Развићемо и Фонд за Косово да би материјално обезбедили многе породице. Радићемо путеве у вашем крају, део према Лапљем селу; градићемо средњу школу. Више пројеката радићемо за ово подручје. Ми смо на својој земљи и градимо за свој народ."

Млађан Ђорђевић говорио је о пројектима на Косову и Метохији који ће се финансирати из НИП-а и рекао: "За Косово и Метохију ће се из Националног инвестиционог плана за 2008. годину издвојити милијарду и триста милиона динара. Та средства ће бити утрошена пре свега за основне инфраструктурне пројекте, као што су станови, куће, путеви. Такође ће се улагати у болнице, домове здравља, школске вртиће, спортске хале које ће се широм Косова и Метохије правити. Желимо да људи овде имају подједнаке услове за живот као и у другим деловима Србије".

Конференција за новинаре завршена је обраћањем председника Општине Јагодина, Драгана Марковића. "Општина Јагодина ће идућег месеца издвојити милион динара за месне заједнице Лапље село и Чаглавица. Од сутра ће Општина Јагодина имати не педесет две, него педесет четири месне заједнице." Господин Марковић је још рекао да ће исти потез предложити и другим општинама у Србији.

Извор: Епархија рашко-призренска