Епископ Атанасије, Игуман Јелисеј и монаси манастира Симонопетра посетили Охридску Архиепископију

На повратку са поклоничког путовања светињама наше Цркве у Србији, Црној Гори, Босни, Херцеговини и Републици Српској, Игуман светогорског манастира Симонопетра, Архимандрит Јелисеј, са неколико монаха свог братства, и у пратњи умировљеног Епископа захумско-херцеговачког Г. Атанасија, посетили су и Охридску Архиепископију.

Архимандрит Јелисеј служио је 9. јуна 2010. године Божаствену Литургију у Ставропигијалном манастиру Светог Јована Златоустог у Битољу. После прочитаног Јеванђеља на Литургији је беседио Његово Преосвештенство умировљени Епископ захумско-херцеговачки г. Атанасије.

Монаси Симонопетре и Епископ г. Атанасије стигли су у Скопље 8. јуна 2010. године, где их у манастиру Успења Богородичног дочекао Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован. Архиепископ је гостима пожелео добродошлицу, а на поздрав Архиепископа је отпоздравио Архимандрит Јелисеј.

У току боравка у пратњи Његовог Преосвештенства Епископа стобиског Г. Давида, свештеника и ђакона Православне Охридске Архиепископије, Епископ Атанасије, старац Јелисеј и светогорски монаси посетили су неке од значајнијих средњевековних манастире: цркву Свете Софије и Богородицу Перивлепту у Охриду, као и манастир Светог Пантелејмона у месту Нерези.

Игуман Јелисеј је одржао пригодно слово окупљеним верницима у Скопљу, дајући им свој благослов и истовремено изражавајући своју молитвену бригу за што скорије превазилажење болног стања раскола за добробит свих.

Аудио снимке обраћања Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског Г. Јована и Његовог Високопреподобија Игумана манастира Симонопетра, Архимандрита Јелисеја, као и беседе Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа захумско-херцеговачког Г. Атанасија, можете преузети са интернет сајта Православне Охридске Архиепископије http://poa-info.org.