Епископ Атанасије код начелника Општине Велика Кладуша

Епископ Атанасије код начелника Општине Велика Кладуша
Епископ Атанасије код начелника Општине Велика Кладуша
Епископ Атанасије код начелника Општине Велика Кладуша
Епископ Атанасије код начелника Општине Велика Кладуша

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије 11. априла 2014. године, у пратњи администратора Парохије глиничко-кладушке протојереја-ставрофора Карађорђа Дерајића и епархијског секретара јереја Здравка Богојевића, посјетио је начелника Општине Велика Кладуша г. Едина Бехрића.

У току сусрета епископ Атансије и млади и перспективни начелник разговарали су о проблемима данашњице са којима се суочавају становници Босанске Крајине, а нарочито православни вјерници који живе на територији општине Велика Кладуша. Начелник Бехрић је изразио изузетно разумевање и показао спремност да Општина Велика Кладуша у својим могућностима помогне Црквену општину.

Овом приликом, епископ Атанасије је посетио храм Светих апостола Петра и Павла у селу Осредак у општини Цазин. Храм је запаљен 1992. године. Тренутно у селу не живи ни један Србин, а од тада па до данас бригу о зидинама храма и црквеном имању води г. Месуд Керановић са својом породицом, чија се кућа налази у непосредној близини храма. Овај честити човјек, муслиман, који физичким радом од 2012. године учествује у обнови овог храма, пар пута је спречавао скидање и отуђивање звона, које су покушали непознати скупљачи секундарних сировина. Храм се обнавља захваљујући донацијама Срба порјеколом из овог села а који живе у дијаспори.

После посјете Осретку, епископ Атанасије на повратку у Босански Петровац посетио је девастирани Парохијски дом на Говедарници у Босанској Крупи, а поред којег је Меџилис исламске заједнице Босанска Крупа купио парцелу на којој намјерава да изгради џамију. Епископ Атанасије је, захваљујући неколицини Срба, мјештана Говедарнице, подробније упознат са страдањем Срба 1941. године. Стрељање Срба и њихово убијање извршено је свега десетак метара од девастираног Парохијског дома, а њихова тела су убачена у бунар, који се налазио у црквеном дворишту, одмах до Парохијског дома.

Шумским путем, који пролази подно падина Грмеча епископ Атанасије се вратио у Босански Петровац, разгледајући успут српска имања и српске куће у селима Врањска, Доња Суваја, Рисовац и Крњеуша.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка