Епископ Атанасије на Зебрњаку служио помен палим јунацима Кумановске битке

Централна свечаност обележавања стогодишњице Кумановске битке  одржана је у недељу, 28. октобра 2012. године, на месту на коме се битка водила, испод остатака споменика јунацима овог боја, на вису Зебрњак код Куманова. Помен палим јунацима служио је Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Атанасије, викар Патријарха српског.

Споменик на Зебрњаку, по идејном решењу архитекте Момира Коруновића, откривен је 30. октобра 1937. године, када је у спомен костурницу положено четири стотине белих врећа са костима незнаних јунака и десетак сандука са костима војника чија су имена била знана. Споменик је осветио и служио парастос погинулим јунацима тадашњи Митрополит скопски Јосиф Цвијовић. Неколико година после откривања, током Другог светског рата, споменик је срушен, па је могуће да је Епископ Атанасије први архијереј Српске Православне Цркве који је на овоме месту служио помен српским ратницима који су победили отоманску војску и у највећој мери допринели да Турци буду протерани са Балкана. На крају помена Епископ Атанасије је беседио.

Помен јунацима Кумановске битке служен је у оквиру централне прославе обележавања овог важног историјског догађаја. Организатор овога скупа на Зебрњаку,  уз сагласност Владе БЈР Македоније, био је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова. На овој свечаности били су присутни: г. Томислав Николић, председник Србије; г. Ивица Дачић, председник Владе Србије; генерал-потпуковник Љубиша Диковић, начелник Генералштаба Војске Србије; и г. Милорад Додик, председник Републике Српске. Био је присутан и г. Драган Недељковић, заменик министра културе у Влади БЈР Македоније.

Јово Бајић