Епископ Атанасије одржао састанак са војним свештеницима Mинистарства одбране БиХ

Представник СПЦ при Министарству одбране и Оружаних снага БиХ, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије је одржао 24. септембра 2015. године у ,,Старoj Ади“ у Бањa Луци састанак са војним свештеницима из МО и ОС БиХ. Састанак је одржан у склопу редовних активности Епископа Атанасија и Канцеларије Православног душебрижништва при МО и ОС БиХ. На њему је поред Епископа, учешће узело осам свештеника, савјетник главног свештеника у МО, док су тројица војних свештеника били распоређени на друге неодложне дужности.

Састанак је почео у 11:00 часова молитвом, након које је Епископ Атанасије поздравио присутне војне свештенике и позвао их да изнесу своја искуства у пастирском раду, својим запажањима, као и проблемима са којима се сусрећу они и њима повјерени православни припадници ОС БиХ. Оно што је највише занимало Преосвећеног Епископа било је питање активног учешћа православних припадника у вјерском животу, тј. колики је број њих који редовно посте, посјећују богослужења, предавања, иду на поклоничка путовања и друге вјерске активности. Такође, Епископа је занимало и само мишљење војника о Српској Православној Цркви, тачније о њеним представницима, епископима, свештеницима, монасима и другима. Поред ових питања Преосвећени се дотакао и питања односа са другим вјерским представницима и њихог међусобног односа у Оружаним снагама БиХ.

После усменог изношења сваког свештеника понаособ о вјерским активностим у надлежној јединици, размијењена су међусобана искустава свих војних свештеника у погледу пастирског рада и дјеловања. Епископ Атанасије је истакао да је потребно заједно усаглашавати ставове око проналажења рјешења која би омогућила адекватну пастирску бригу о православним припадницима запосленим у ОС БиХ. Такође су усаглашени принципи и смјер дјеловања војног свештенства, са акцентом на редовној комуникацији са Епископом војним г. Атанасијем.

О недавним и негативним писањима у дневној штампи по питању одласка на поклоничка путовања по местима значајним за Српску Цркву и српску историју, изнесен је позитиван став свих војних свештеника у погледу одласка на ова путовања. Такође је речено да, и поред тога што већи, а код неких путовања (на Свету Гору) и цијели износ, сноси сам поклоник, и даље је велики одзив православних припадника на поменута путовања.

Поред поменутих питања, разматрало се и питање обиљежавања Крсне Славе војних свештеника, Свети Варнава Хвостански, 12. новембра. Такође, изражена је жеља војних свештеника да Епископ Атанасије, са обзиром на његово раније искуство војног Епископа у Војсци Србије, уприличи молитвено-радни сусрет војних свештеника ОС БиХ и војних свештеника Војске Србије. Осим ове активности изнесен је и приједлог да се посјети Војна академија у Београду на дан њихове крсне, 14. октобра (Покров Пресвете Богородице).

На крају је изражена и захвалност Преосвећеном Епископу бањалучком Господину Јефрему за свагдашњу подршку у раду војних свештеника, на простору чије богоспасаване Епархије бањалучке се данас одржао овај састанак.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка