Епископ Атанасије посетио Бихаћ и Сански Мост

Епископ Атанасије посетио Бихаћ и Сански Мост
Епископ Атанасије посетио Бихаћ и Сански Мост
Епископ Атанасије посетио Бихаћ и Сански Мост
Епископ Атанасије посетио Бихаћ и Сански Мост

Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије 22. и 23. септембра 2014. године посетио Бихаћ и Сански Мост

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије посјетио 23. септембра 2014. године је бихаћку парохију. Епископа је испред храма Свете Тројице у Бихаћу дочекао парох бихаћки протонамјесник Далибор Ненић, који је упознао Епископа о радовима који се тренутно воде на храму Свете Тројице и планираним радовима. За цркву је наручено звоно, које ће након више од двадесет година поново позивати вјерни народ Цркве Христове на службу Божју.

Храм Свете Тројице у Бихаћу је још увијек у изградњи. Тренутно се изводе радови на иконостасу, који је добрим дјелом и завршен. Очекују се радови на вањском уређењу храма, који према предрачуну износе 51.126,00 КМ. Поред тога потребно је санирати и уредити ограду око црквеног дворишта, завршити радове на електричним инсталацијама храма и гријању, купити и поставити звоно, као и опремити храм црквеним инвентаром потребним за неометано служење Богу.

Највећи проблем за реализацију поменутих радова су финансијске природе. Међутим, за завршетак радова треба још много средстава. Управа Црквене општине Бихаћ се обраћала на разне стране и на расписане конкурсе, који су и поред тога што у Федерацији БиХ једино у Бихаћу и Мостару нема православне цркве, остали без икаквог одговора, иако и би православни храм у Бихаћу имао велику улогу у градњи мира, толеранције и међунационалног разумјевања. Постојао би као доказ мултиетничности, о којој се у Босни и Херцеговини тако много говори. Храм Свете Тројице у Бихаћу, иако има мало вјеника има потребу да се заврши, јер је Бихаћ град од преко 80.000 становника. Бихаћ је универзитетски град, у њему се његује туризам и људи долазе са свих страна и желе, између осталог, да посјете и православну цркву, која нажалост није завршена.

Историја цркве у Бихаћу је јако живописна. Храм Свете Тројице у Бихаћу првобитно је подигнут 1867. године у насељу Језеро. Доласком Аустроугара у Босну и Херцеговину храм је 1879. године у мјесецу марту из Језера пресељен у уже језгро града. Будући да је нова локација на којој се црква налазила био градски бедем, који се почео урушавати, Земаљска влада Босне и Херцеговине је додјелила нову локацију у непосредној близини старе цркве. На новој локацији је започета градња новог храма, те је 1894. године на празник Свете Тројице освећен камен темељац. Четири године касније 1898. године на спомен Светог великомученика Пантелејмона од митрополита Николаја Мандића освећен је и сам храм, да би 1923. године постао Саборни храм новоосноване Епархије бихаћке. Нажалост, његова љепота није опстала дуже од половине једног вијека. У мрачном периоду новије људске историје храм је страдао заједно са својим народом као прва срушена црква у НДХ. Послије Другог свјетског рата општинска власт је рјешењем бр. 1178/59 од 25.10. 1959. године одузела земљиште на којој је био храм и на њеном мјесту се данас налази зграда општине Бихаћ. Од 1941. године до данас у Бихаћу и његовој околици не постоји освећен храм Српске православне Цркве. Осамдесетих година прошлог вијека започета је градња новог храма Свете Тројице на потпуно новој локацији, поново у насељу Језеро. Освећење темеља служио је 1986. године Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем. Због протеклог рата градња је обустављена и храм је као зидина стајао пуних двадесет година. Радови су настављени 2012. године и трају до данас.

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије посетио је 22. септембра санску парохију. Епископа је најпре у своме дому у Санском Мосту дочекао и угостио свештеник Ален Марић са попадијом. Отац Ален упознао је Владику са животом Срба у Санском Мосту и његовој околини истакавши да данас у самом граду живи око 1500 Срба од предратних 28.000. Такође пре рата у српском поседу је било и око 70% земљишта. Након посете Санском Мосту Епископ је са оцем Аленом посетио Босански Милановац и Лушци Паланку. У Босанском Милановцу Епископ је прегледао терен где је у плану изградња конака за будући манастир. Из Лушци Паланке, где је храм Васнесења Господњег у припреми за освећење, епископ Атанасије се вратио у Босански Петровац.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка