Епископ Атанасије посетио српска села Прилужје и Племетину у општини Вучитрн

Његово Преосвештенство Епископ Атанасије јуче је посетио српска села Прилужје и Племетину у општини Вучитрн. У Прилужју су Владику дочекали намесник митровачки протојереј Милија Арсовић са парохом Миломиром Влашковићем, председником српске општине Вучитрн г. Зораном Ракићем и верним народом.

Посебно је било много деце са својим наставницима и вероучитељима. На самом улазу у порту новосаграђене цркве Св. Преображења четири српске девојчице у народној ношњи пожелеле су добродошлицу Владики Атанасију и послужиле га погачом и сољу. Владика Атанасије је прошао кроз шпалир деце и потом заједно са њима ушао у цркву певајући тропаре.

Захваливши се свештеницима и верном народу на срдачном дочеку Владика Атанасије је са децом певао старе косовске песме. Након изласка из цркве Владика је провео још неко време са децом, шалећи се и разговарајући са њима.

Председник општине Вучитрн позвао је Владику и свештенство у општинске просторије у Прилужју на разговор. Владика Атанасије се посебно интересовао за проблеме са којима се суочава народ. Председник Ракић му је објаснио да је највећи проблем у српским насељима око Прилужја продаја кућа и имања Албанцима. Након посете Прилужју Владика Атанасије је посетио село Племетину и поклонио се у цркви Св. Кнеза Лазара.

Извор: Епархија рашко-призренска