Крсна слава Војске Републике Српске

Крсна слава Војске Републике Српске
Крсна слава Војске Републике Српске
Крсна слава Војске Републике Српске
Крсна слава Војске Републике Српске

Крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, Свети Великомученик Кнез Лазар и сви свети Мученици и Новомученици српски – Видовдан је свечано прослављена у манастиру Светог Николаја на Озрену у Епархији зворничко-тузланској.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Господина Хризостома, Свету Архијерејску Литургију и парастос свим пострадалим војсковођама и војницима од Косовског боја до данас, служио је Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије, представник Српске Православне Цркве при Министарству одбране и Оружаних снага Босне и Херцеговине. Епископу Атанасију су саслуживали, архимандрит Данило (Радојичић) игуман манастира Озрен, протосинђел Методије (Остојић) игуман цетињског манастира, протојереј-ставрофор Никола Пекић и војни свештеници СПЦ у Министарству одбране и Оружаним снагама Босне и Херцеговине протојереј Милорад Милинковић, јереј Иван Савиновић, јереј Михаил Гавриловић и јереј Немања Лакић.

Обиљежавање Крсне славе Војске Републике Српске одржано је под покровитељством Предсједника Републике Српске Господина Милорада Додика. Поред Предсједника Крсној слави Војске Републике Српске присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Господин Миленко Савановић и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Господин Петар Ђокић, као и остале званице из политичког, војно-дипломатског и културног живота Републике Српске и јако велики број народа. Примећено је да народ јако воли своју војску.

Овом приликом Епископ Атанасије се обратио пригодном бесједом, гдје је поред осталог истакао и указао на живот, проблеме и страдање у својој епархији за вријеме Другог свјетског рата ( 1941-1945) и последњег одбрамбено-отаџбинског рата ( 1992-1995). Позвао је Српски Народ „да се у сваком времену и на сваком месту где живи огледа у Видовдану и да тако поправља свој живот и нађе своје право место пред Богом и пред људима“. „За наш Видовдан“, рекао је Епископ Атанасије, „није само један одређени дан из 1389. године, него је то једно текуће време, тако да сви дани од Косовске битке до данас представљају један растегљиви и трајни Видовдан. Наш Видовдан ће се наставити и у будућности, и то не само на Косову пољу него по целоме простору где живе Срби“.

Епископ Атанасије је јавно похвалио старешине Војске Републике Српске што чувају живу успомену на своје погинуле саборце из прошлог рата, помажу њихове породице и што су често виђени на молитвеним скуповима Српскога народа, као нпр. на Јањском сабору 26. јуна, јер то њихово присуство даје осећање сигурности и подршку за опстајање на овом турбулентном простору.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Крсна слава Војске Републике Српске
Крсна слава Војске Републике Српске
Крсна слава Војске Републике Српске
Крсна слава Војске Републике Српске