Епископ Атанасије служио у Бабићима

Епископ Атанасије служио  у Бабићима
Епископ Атанасије служио  у Бабићима
Епископ Атанасије служио  у Бабићима
Епископ Атанасије служио  у Бабићима

На дан успомене на Светог Григорија Богослова Архиепископа Цариградског 7. фебруара 2014. године Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Прокопија на Дивану у Бабићима у Јању.

Повод за литургијско сабрање била је крсна слава подручне школе „Раде Марјанац“ у Бабићима, која поред традиционалног и вјековног прослављања Светог оца Саве, првог српског Архиепископа и просветитеља, 27. јануара 2014. године, прославља од 1997. године као крсну славу Светог Григорија Богослова, великог светитеља и архијереја Цариградске Цркве из IV вјека. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Никола Пено, парох медљански, протојереј-ставрофор Чедомир Арамбашић, парох стројички, јеромонах Теофило Ђуричић, намјесник Манастира Глоговца, јереј Жељко Ракита, парох шиповски, јереј Милан Бужанин, парох у Коњицу, и ђакон Никола Перковић. У својој бесједи у храму епископ Атанасије је поздравио свештенство, учитеље, наставнике и просветне раднике ове школе захваливши се директору школе г. Драгану Гајићу и пароху бабићком протојереју-ставрофору Радославу Станковићу на позиву да заједно прославе крсну славу школе.

Након Литургије епископ Атанасије је у просторијама основне школе, осветио славско жито и преломио славски колач. У својој бесједи у школи Епископ на дирљив начин рјечима, стварајући живу слику, асоцира на вријеме кад је у просторијама ове школе писао прва слова, похађао наставу, када је скоро петстотина ђака школа имала. Епископ се у својој бесједи такође захвалио и куму овогодишње славске трпезе г. Груји Малиновићу, који је заједно са подручним особљем припремио славски ручак. После бесједе Епископа наступили су ђаци школе са приредбом и рецитацијама. На крају приредбе епископ Атанасије је свим ђацима подјелио поклоне.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка