Епископ Атанасије служио парастос жртвама стрељаним у Јајинцима

Његово преосвештенство Епископ хвостански Атанасије Ракита у недељу 18. априла началствовао је светом архијерејском литургијом у недовршеном храму Светога Ћирила и Методија у београдском насељу Јајинци. Овај храм подиже се недалеко од великог стратишта на коме су Немци током Другог светског рата, од 1941. до 1944. године стрељали око 80.000 људи, које су доводили из београдских логора.

Већину жртава чине Срби, а међу стрељанима било је више свештеника. Поред Срба овде су убијани Јевреји, Роми и други. Простор на коме је било ово губилиште са масовним гробницама је уређен и подигнут је велики споменик.
Свету архијерејску литургију саслуживао је протојереј - ставрофор др Димитрије Калезић, професор Богословског факултета у пензији и председник Одбора за изградњу храма Светога Ћирила и Методија, свештеници протојереј - ставрофор Милован Блажић, јереј Јован Стоиљковић и протођакон Стеван Воркапић, службеник у канцеларији Његове Светости Патријарха.

Појао је хор богослова, а придруживао им се хор Основне школе ,,Милан Ђ. Милићевић,, из Медаковић насеља, који води наставница музике Дубравка Лонцовић. На служби је било доста ђака из околних школа. Парастосу је присуствовао и др Драган Вуканић, председник општине Вождовац.

После литургије служен је парастос јајиначким жртвама, а после парастоса беседио је Епископ Атанасије. Затим се формирала литија која се упутила на стратиште у Јајинцима где је на гробницама испред споменика служен кратак помен. Присутнима се обратио јереј Владимир Калезић, старешина храма Светога Ћирила и Методија. Ученици Основне школе „Милан Ђ. Милићевић" извели су пригодан програм. Ученица осмог разреда Сашка Радовић рецитовала је „Крваву бајку" Десанке Максимовић, а певао је и хор ове школе.

У својој беседи Епископ Атанасије поменуо је, поред осталога, и невине жртве које почивају у оближњим хумкама нагласивши да је важно да их се сећамо и да се за њих Богу молимо, јер када се за некога молимо излажемо га пред Бога. Жртве из Јајинаца Епископ Атанасије поменуо је и у контексту васкрсења Христовога и Христове победе над смрћу.

У отпусту на крају помена пред спомеником у Јајинцима Епископ Атанасије је поново говорио о невиним жртвама.