Епископ Иринеј упутио писмо министрима Аустралије и Новог Зеланда о спречавању пријемa ”Косова" у УНЕСКО

Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеј писао министру спољних послова Аустралије гђи Џули Бишоп и г. Мареју Мекалију, министру спољних послова у влади Новог Зеланда, о спречавању пријемa ”Косова" у УНЕСКО

Владика Иринеј је послао 30. октобра 2015. године, у име Митрополије аустралијско-новозеландске и српских заједница у Аустралији и Новом Зеланду, писмо министру спољних послова Аустралије гђи Џули Бишоп (Julie Bishop) и министру спољних послова Новог Зеланда г. Мареју Мeкалију (Murray McCully), у којем је њих и њихове Владе одлучно позвао да без компромиса помогну у очувању српског културног и духовног наследства на Косову и Метохији, тако што ће спречити пријем ”Косова" у УНЕСКО.

Епископ Иринеј је истакао да су преко 1400 преосталих српских православних цркава и манастира на Косову и Метохији, не рачунајући и 150 уништених или оштећених од 1999. године, интегрални део наслеђа Српске Православне Цркве и Републике Србије. Свако физичко одузимање или историјски ревизионизам који води ка крађи идентитета несумњиво би угрозиo опстанак ових и других најважнијих верских, културних и историјских споменика српског народа, али и незамењиви део европског и светског културног наслеђа на Косову и Метохији, као и Срба који који још увек живе у овим крајевима. Као потпору изнетим тврдњама, оба миснистра добила су и примерак монументалнoг енглеског издања књиге "Хришћанско наслеђe Косова и Метохије: Историјско и духовно средиште српског народа" која је 2015. изашла  у издању ”Sebastian Press-а” у Лос Анђелесу.
Свесни тешке ситуације на терену и жељни боље и одрживе будућности и за Србе и за Албанце на Косову и Метохији, Влада Србије, Српска Православна Црква и Српска Академија Наука и Уметности, нагласио је Владика Иринеј, сматрају да је неопходно решити све проблеме мирним путем, што се може постићи наставком дијалогa у Бриселу између Београда и Приштине. Успостављање бољих односа са Албанцима и Заједнице српских општина, као инструмента заштите колективних политичких, економских, културних и других права српског народа на Косову и Метохији, мора постати приоритет како су недавно изјавиле Српска Влада, Црква и Aкадемија.

Према горе наведеном владика Иринеј је позвао министре иностраних послова и њихове владе да искористе добар имиџ Аустралије и Новог Зеланда у међународној заједници, као правних држава које поштују владавину закона, и да утичу на све заинтересоване стране да прихвате да је једини пут до решења компликоване будућности Косова и Метохије и чувања непроцењивог историјског наслеђа, кроз разуман и конструктиван дијалог без унилатералних решења.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска