Црква не претендује да се бави политиком

БЕОГРАД – Портпарол Српске Православне Цркве, епископ бачки Иринеј, изјавио је 8. априла, после завршетка састанка Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и чланова Светог Синода Српске Православне Цркве са државним врхом Србије, да Црква не претендује да доноси одлуке уместо изабраних представника народа и да се бави политиком, али да има и неотуђиво право да изнесе своје ставове о најважнијим националним питањима.

Владика Иринеј је у изјави новинарима као недобронамерне и непримерене одбацио све инсинуације да Црква жели да се бави политиком.

Он је објаснио да је на сусрету са председником Србије Томиславом Николићем, премијером Ивицом Дачићем и првим потпредседником владе Александром Вучићем Свети Синод добио пуну и објективну информацију о државноправној и спољнополитичкој ситуацији у којој се држава налази, „нарочито с обзиром на ултиматум који је недавно приспео из Брисела, на који наша држава мора да одреагује”.

Он је рекао да је Свети Синод изнео свој поглед на проблеме који су везани за Косово и Метохију и за опстанак нашег народа у јужној покрајини, али и за статус Косова и Метохије: огромна је разлика између разговора о „односу двеју суседних држава”, на чему инстистира Запад, односно Брисел и Вашингтон, и разговора о налажењу решења за конкретан живот и опстанак народа, без улажења у решавање статусног проблема. „Разговарали смо искрено и отворено... Молитвено се надамо да ће наш државни врх имати и савести, и одговорности, и родољубља, а у исто време и осећања за потребе живота и опстанка нашег народа и за наш општи међународни положај, и да ће умети да артикулише права решења”, нагласио је владика Иринеј.

Ми као представници Цркве не претендујемо, нити смо икада претендовали, да можемо да диктирамо и доносимо одлуке уместо изабраних одговорних представника народа који су за то добили мандат на изборима”, рекао је у продужетку. Али, додао је, одговорни у Цркви уједно сматрају за своју моралну дужност и неотуђиво право да, „управо као наше вековно и једино сигурно присуство и на Косову и Метохији и на свим континентима”, изражавају жеље и потребе оних људи који су у исто време и грађани Србије, и становници Косова и Метохије, и верници Српске Православне Цркве.

Затим је истакао да верује како је веома добро и неопходно у свим приликама, а не само у овим, најтежим и судбоносним, да се размењују мишљења и искуства. „При томе, наравно, одбацујем као потпуно неприличне и недобронамерне све инсинуације да Црква наводно жели да се бави политиком или да, уместо изабраних представника народа, она доноси одлуке. То не постоји не само као намера него ни као помисао”, рекао је владика Иринеј. Ако било која невладина организација „са комби-чланством” сматра да има право да буде консултована од владе или државе, утолико пре то право има Црква, јер су њени верници у исто време апсолутна већина грађана ове државе, додао је. „У том контексту потпуно нормалне размене мишљењâ и неопходне консултације треба схватити и овај састанак”, закључио је владика Иринеј.

Он није желео да коментарише јучерашњу изјаву премијера Ивице Дачића и његов одговор на писмо Светог Синода и Његове Светости Патријарха, рекавши да није ни упознат са њим, па да стога не може да говори о стварима које не зна. Објаснио је да је јуче био празник (Благовести), да је имао богослужење целог дана и није видео ништа од медијских извештаја јучерашњег дана.  

Извор: Канцеларија Епископа бачког
(на основу извештаја Танјуга од 8. априла 2013.)

 Влада одбила „решење” за Косово, тражи наставак дијалога

Ивица Дачић: Досадашњим учешћем у дијалогу и спремношћу на компромис Влада Србије је показала искрену решеност да се постигне свеукупни договор. - Александар Вучић: Не очекујем негативно реаговање Брисела, Вашингтона или Берлина на овакву одлуку Београда

Влада Србије једногласно је одбила понуђено решење за Косово и предложила хитан наставак дијалога са Приштином уз посредовање Европске уније. „Влада Србије не може да прихвати предложене принципе који су усмено предочени преговарачком тиму Београда, јер не гарантују пуну безбедност, опстанак и заштиту људских права Срба на Косову. Такав договор није спроводив и не би довео до коначног и одрживог решења”, рекао је премијер Ивица Дачић на седници владе, отвореној за медије, пренела је Бета.

Влада је истовремено потврдила опредељеност да се мирним путем кроз дијалог дође до трајног решења које ће бити чврст основ за изградњу трајног мира, јавио је Танјуг. „Досадашњим учешћем у дијалогу и спремношћу на компромис Влада Србије је показала искрену решеност да се постигне свеукупни договор”, рекао је Дачић, који је министрима прочитао предложене закључке.

Седници, наведено је, није присуствовала Верица Калановић, министар регионалног развоја, због болести. Влада је овластила премијера да о одлуци Београда обавести Европску унију.

Седници владе, која је почела у седамнаест часова, претходио је састанак премијера Дачића, првог потпредседника владе Александра Вучића и председника Србије Томислава Николића са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Иринејем и Светим Синодом Српске Православне Цркве у пуном саставу, у Патријаршији. Пре тог састанка Вучић се два пута јуче обраћао јавности, а на основу његових изјава могло се претпоставити каква ће бити одлука владе.

Најпре је, у осам сати ујутро, одржана седница Председништва Српске напредне странке, после које је Вучић саопштио да његова странка предлаже Влади Србије да не потпише „оно што нисмо видели и што не уважава ни минимум наших националних интереса”. Истовремено, рекао је Вучић, влади се предлаже да затражи хитан наставак дијалога са Приштином јер „одуговлачење, тактизирање и губљење времена не представља ништа добро за Београд, ни за Приштину, нити за Србе на Косову и Метохији”.

Изражавајући уверење да ће разговори бити настављени, Вучић је рекао да не очекује негативно реаговање Брисела, Вашингтона или Берлина на овакву одлуку Београда.

„Не постоји друго решење осим разговора. Само тражимо нешто више за наш народ на Косову и Метохији, нешто што није понижење и увреда”, навео је Вучић. Он је рекао да је веома разочаран понудом Европске уније, „толико да не може то да опише”, али да та странка не жели да затвара врата Европске уније. Српска напредна странка, додао је њен лидер, „неће да води Србију у пропаст ни у прошлост”.

Он је рекао да у Бриселу није јасно речено шта је то што Србија треба да прихвати, али да не може да прихвати додавање општинâ на четири српске општине на северу Косова, за које приштинска страна каже да не може да их призна због своје администрације, али је, како јe приметио, могла да их призна када је у питању споразум о интегрисаном управљању административним прелазима.

Вучић је рекао да ће наставак дијалога вероватно бити у истом или сличном формату као до сада, као и да „нећемо ми бити ти који одлучују о формату”. Како је навео, проналажење решења за Косово и Метохију нема везе са добијањем датума за почетак преговора већ са модернизацијом Србије и напретком.

„Датум ће нам дати или неће дати у јуну, али ће нам га дати – у септембру, децембру... Није то питање већ јесмо ли или нисмо спремни заиста да се договарамо”, истакао је Вучић додајући да је „сит глупих предлога да чекамо још годину, две...”, питајући „шта да чекамо”.

Упитан за став поводом изјаве председника Николића да би дијалог требало да пређе под окриље Уједињених нација, Вучић је рекао: „Било би лепо, али нисам сигуран да је реално.”

Нешто касније, после сусрета са црногорским вицепремијером Душком Марковићем, Вучић је у Влади Србије рекао да је уверен да сви у свету разумеју инсистирање Србије на безбедносним гаранцијама за Србе на Косову. Он је додао, преносе агенције, да не верује да је косовски премијер озбиљно мислио када је указао на могућност погоршања ситуације на терену у случају изостанка споразума Београда и Приштине.

Вучић је нагласио да Србија ради све што може и да су у току интензивни контакти са Бриселом, Вашингтоном, Лондоном, а да се са Приштином преко посредникâ размењују поруке.

Реагујући на изјаве оних на домаћој политичкој сцени који очекују да Србија реагује на непромишљен начин, Вучић је истакао да нико не познаје боље од њега ситуацију у државном буџету и да зато нико нема право да му држи лекције.

Б. Б.

Српска напредна странка неће дозволити да се неко игра сепаратистичких игара

Српска напредна странка поштује Уставом загарантовану аутономију Војводине и Устав Србије и никоме неће дозволити да се „игра сепаратистичких игара”, рекао је јуче Александар Вучић после седнице Председништва Српске напредне странке, које је разматрало и ситуацију у Војводини. „Мало је проблема Србији, па је сада било потребно да, без икаквог разлога и икаквог повода, ваљда зато што није по њиховој вољи неки директор, негде изабран, покушавају да креирају кризу и на северу Србије”, рекао је лидер напредњакâ.

Извор: Политика online, 8. април 2013.

Извор: Епархија бачка