Епископ бихаћко-петровачки Атанасије: Да живимо са Христом

Предбожићно обраћање епископа Атанасија парохијским свештеницима, свештеномонасима Епархије бихаћко-петровачке

Драги оци, радујмо се заједно и ове године Божићу! Искористимо га за обнављање и учвршћивање свога живота у Христу и са Христом! То и јесте прави смисао празновања, јер зато шго је својим Ваплоћењем и Очовечењем Син Божији најдубље ушао у живот човјека и поставио нови почетак за историју и живот васцелог рода људског, дата је могућност свакоме од нас да свакога Божића, опет и опет, за себе лично обнављамо тај почетак, сваки у своме властитом животу, и да онда са Христом и у Христу заједно растемо.

Позивам вас да, као пастири, који сарађују са Христом, пре свега у спасавању себе самих, наставимо и ове године да преносимо радост Божијег присуства међу нама и онима којима смо благодаћу Божијом и поверењем Цркве Његове задужени да служимо! Нека божићна радост испуни ваше домове и ваше монашке обитељи! Нарочито вас позивам да се дружите са старима и немоћнима. Не дозволимо никоме да се на Божић осећа усамљено и напуштено! Све насељене домове, и оне најудаљеније по брдима посетите и испуните радошћу доласка највећег пријатеља међу нас! Пренесите свима очинске поздраве и честитке Свјатијејшег Патријарха Српског Иринеја и свих духовних отаца и пастира наше Свете Цркве. Божићну посланицу Његове Светости и свих архијереја прочитајте у вашим храмовима, а потом поједине њене делове – приметићете и сами које – посебно опет нагласите, јер они делују као мелем на душу. Исту разделите после службе народу!

Настављајући и даље да служимо Господу, молимо Му се да нам помаже и у времену које је пред нама!

Честитајући вам радосни празник Рођења Христовога, позивам вас да после презника у најскоријем времену као надлежном Архијереју пошаљете на адресу Епархије опис празновања Божића у вашим парохијама, у обиму од двије или више страна.

Пошто ускоро после Божића долази празник Богојављења, који са Божићем чини једну целину, и у суштини је наставак Божића, јер се на Богојављење приликом крштења Христовог открио и јавио Бог у потпуности, тј. као Света Тројица, – Отац, Син и Дух Свети, због чега су та два догађаја, јављање Бога у телу приликом рођења Христовог и јављање Оца и Духа Светога приликом Крштења Христовог чинили један празник звани Теофанија или Богојављење, – то нас обавезује да погледамо по нашем простору гдје још има оних који се нису крстили. Јер ко се не крсти у Православној Цркви Христовој у Име Оца, Сина и Духа Светога, – тај остаје изван заједнице са Христом, и за таквог немају значења ни рођење Бога у телу нити празновање Божића!

Проверите дакле, ко се још није успео приближити Христу и да се крсти па таквима онда посветите више пажње и припремите их за Свето крштење, које може да се изврши поједниначно или групно, саборно, што би било најподеније учинити ових празничних дана. Учинимо то од сада па до Васкрса!

МИР БОЖИЈИ-ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Епископ бихаћко-петровачки
Атанасије