Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије у пријатељској посјети Кузбасу

 Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који се налази у посјети Кузбанској Митрополији Руске Православне Цркве, обишао је у петак 13.јуна 2014, са сарадницима коп "Черниговски“.

"Черниговски“ коп у Кемеровској области један је од највећих рудника на свијету у којем се експлоатише угаљ. Главна привредна грана у Кузбасу је експлоатација угља, због чега се ова област назива и "шахтјорска“ или у преводу рударски крај.

Управа рудника угља је са великом радошћу и љубављу примила госте из Црне Горе и представила им технику која је у употреби за овај посао, а која је на најсавременијем нивоу. Они су, овом приликом, замолили Преосвећеног Епископа Јоаникија да у својим молитвама помиње и рударе, који се у свом раду излажу великим опасностима.

 

Податак који нимало не радује јесте да на отприлике 100 000 тона угља живот изгуби један човјек. Међутим, без обзира на губитке у људима, жеља великог броја житеља овог краја је да се управо бави рударским послом, што се овдје као професија највише цијени.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка