Епископ диоклијски Методије код америчког архиепископа Елпидофора

У понедељак, 10. фебруара 2020, епископ диоклијски Методије посетио је америчког архиепископа Елпидофора у седишту Архиепископије, где се разговарало о тренутној верској и политичкој ситуацији у Црној Гори.

Владика Методије је изразио дубоку захвалност на подршци коју је пружио Његова Свесветост васељенски патријарх Вартоломеј.

Такође је захвалио америчком архиепископу Елпидофору што се по овом питању залагао код америчког државног секретара Помпеа, као и митрополиту Православне Цркве у Америци Тихону, што су заједно са архијерејима Скупштине канонских православних епископа Сједињених Америчких Држава изразили пуну солидарност.

Тиме су послали јасну поруку стотинама хиљада верника у Црној Гори, који мирно организују литије два пута седмично, да нису сами и да њихову борбу за спас светилишта подржавају њихови истоверни хришћани у Сједињеним Државама. Владика Методије је изложио веома тешку ситуацију са којом се суочава Српска Православна Црква у Црној Гори.

Нови Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница дискриминише, пре свега, Православну Цркву, која је подстакла масовне мирне протесте православних верника. Архиепископ Елпидофор је уеравао владику Методија у своју дубоку забринутост за сестре и браћу Српске Православне Цркве у Црној Гори који су би били погођени применом новог закона о верској слободи у тој земљи.

Такође је рекао: „Молимо се за мир у Црној Гори, за верску слободу за све и отворени разговор свих страна по овом закону.“ Састанку су присуствовали и митрополит Тикхон, владика источноамерички Иринеј, о. Александар Рентел, о. Михаило Бацковић, о. Никола Казаријан, архиђакон Јосип Матусиак и г. Ник Антон.

Извор: Оrthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)