Епископ Фотије: О истински хришћанском животу

Епископ Фотије: О истински хришћанском животу
Епископ Фотије: О истински хришћанском животу
Епископ Фотије: О истински хришћанском животу
Епископ Фотије: О истински хришћанском животу

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 11. децембра 2016. године свету архијерејску Литургију у Жагровићу.

-Један од највећих проблема данашњицекоји желим да нагласим је неосетљивост и недостатак саосећања међу људима који се константно удаљавају, како једни од других тако и од Господа. Данас смо у Јеванђељу чули како нас Црква поучава да будемо слични милостивом Самарјанину, јер смо склони да кажемо да верујемо у Бога, али та вера често остаје само на речима. Наша се вера у Бога првенствено потврђује нашим односом према другима и ако своје ближње сматрамо непријатељима и супарницима не можемо говорити о љубави према Господу. Сваки човек је икона Божја и зато ако очекујемо Његову помоћ морамо и ми бити спремни да помогнемо другима, поручиоје владика Фотије и додао:

-У српском народу, нажалост, није реткост да су људи завађени са својим наближима, породицом, кумовима..., а разлог томе најчешће су приземне и материјалне ствари. Данас је широко прихваћена филозофија егоизма којом човек увек на прво место ставља своје жеље и потребе, нимало не марећи за друге. Овакво размишљање и поступање не води нас у живот вечни, већ напротив - у трагедију. Бити милостив је заповест коју нам је сам Христос дао када је страдао на крсту и поднео жртву да би људском роду задобио спасење. Хвала Богу да још има добрих људи који живе поштујући закон Христов, чинећи добро и помажући у обнови наших светиња. Један такав човек је и г. Недјељко Рашковић из Жагровића којег данас одликујемо граматом за добра дела и показану љубав према својој Светој Цркви, рекао је Епископ далматински и истакао да овакве људе треба да узимамо за пример, јер захваљујући њима можемо да верујемо у свој опстанак на овим просторима.

Извор: Епархија далматинска