Епископ Фотије: Стазама Светог Апостола Павла

Стазама Светог Апостола павлаПредговор

Идеју за објављивање књиге Стазама светог апсотола Павла дали су монаси манастира Крке, подсетивши нас у недавном разговору да је, ево, прошло скоро десет година од нашег устоличења за Епиксопа далматинског.

Ова књига је замишљена као скромно сведочанство о томе. Назив књиге је символичан. Познато је већ из Светог Писма Новог Завета, да је свети апостол Павле са својим ученицима Луком, Титом и Ермијем проповедао у Далмацији и ту у ранохришћанским катакомбама, које се данас налазе у крипти олтара манастира Крке, основао Цркву у Далмацији.

У књизи Стазама светог апостола Павла сабране су беседе, интервјуи, као и разна писма и друга сведочења везана за новију историју далматинске епархије. Генерално узевши, ми смо у ово распето време покушавали најпре да очувамо, а потом колико је могуће и обновимо разрушене светиње Епархије далматинске, као и то да наше вернике Србе прогнанике и повратнике очувамо у православној вери.

Књига Стазама светог апостола Павла садржи и богословске текстове, који су настали у овом периоду нашег архијерејског служења. Ми смо своје епископско служење од почетка схватали, првенствено као служење (свештенодејство) Речи Божије, а потом смо и чинили све друго, сходно својим људским моћима, што би било на добро и допринело животу и обнови распете Далмације.

Надамо се да ће ова књига бити скормни прилог историји, а још више сведочењу Епархије далматинске. Наша Епархија је кроз своју историју пролазила кроз велика страдања, али ово последње чини се да је највеће и најтеже. Текстови у књизи Стазама светог апостола Павла су сведоци тога. Сматрамо да је ових десет година протекло у крсто-васкрсном служењу нашој Цркви, у којем смо ми уз помоћ Божију покушавали, како својом речју тако и делом, очувати пребогато предање овог апостолског трона.

Епископ далматински

ФОТИЈЕ