Епископ Г. Амфилохије у посети Аргентини

Митрополит Амфилохије - АргентинаЊегово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије од суботе 14. априла налази се у Буенос Аиресу, у посети аргентинским црквеним општинама Епархије Источно-америчке.

Високопреосвећеног Архиепископа Амфилохије у суботу је на аеродрому дочекао директор у Министарству вера Републике Аргентине др Камило Кардосо. Првог дана посјете Архиепископ Амфилохије је, заједно са надлежним парохом свештеником Славишом Лекићем, обишао храмове Српске Православне Цркве у Буенос Аиресу: Рођења Пресвете Богородице и Светог Саве.

На Томину недељу, 15. априла, Високопреосвећени Митрополит Амфилохије служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Саве, уз саслужење свештеника Славише Лекића и ђаконa Миладина Кнежевића и Николе Радише, који је родом из Ријеке Црнојевића. Током Свете службе Божије, Архиепископ Амфилохије вјерном народу обратио се архипастирском бесједом и поклонио цркви Светог Саве икону Светог Василија Острошког, преносећи благослове Светог Петра Цетињског и Светог Василија Острошког.

У понедељак 16. априла Архиепископ Амфилохије посетио је Његово Преосвештенство Епископа Г. Силуана, представника Антиохијске Патријаршије, те Високопреосвећеног Митрополита Тарасиоса, Епископа Васељенске Патријаршије за Аргентину, као и Архиепископа Јерменске цркве Г. Исака.

Након посете Саборној Јерменској цркви, Високопреосвећени Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је кратак помен поред споменика подигнутог у славу Јермена настрадалих у геноциду од Турака почетком дведесетог вијека.

Високопреосвећеног Архиепископа Амфилохија примио је и Митрополит за Аргентину и Чиле Московске Патријаршије Г. Платон као и директор у Министарству вјера Републике Аргентине др Камило Кардосо.

Извор: Светигора прес - С.К.