Епископ Григорије богослужио у Франкфурту

Храм Христовог Васкрсења, саграђен 1964. године када је основана и Српска православна црквена oпштина у Франкфурту, 7. октобра 2018. године имао је прилику да дочека свог архијереја, Његово Преосвештенство Епископа франкфуртског и све Немачке г. Григорија.

Дочекан молитвеном песмом, Епископ је започео свету архијерејску Литургију у 10 часова. Саслуживао је велики број свештеника из целе Епархије. На позив епископа Григорија, чланови фолклорних друштава „Српског културног центра“, „Коло“, „Дунав“ и „Νeue Isenburg" украсили су молитву својим присуством на Литургији у великом броју, поносно носећи традиционалну српску ношњу.

У својој беседи епископ Григорије нагласио је важност среће унутар душе сваког појединца као извора живота и среће других људи, пријатеља, родитеља и надасве среће Господа нашега: -Уколико данас из дома Господњег изађете несрећни и тужни и ја ћу тужан са вама бити, али уколико срећни изађете из дома Господњег усрећићете не само мене већ и своје најдраже. Будите срећни и Богом благословени, завршио је беседу владика Григорије.

Литургији, поред великог броја верника, присуствовали су представници српских организација, г. Бранко Радовановић, генерални конзул Републике Србије у Франкфурту; г. Митар Пивић, генерални конзул Босне и Херцеговине у Франкфурту; г. Душан Видаковић, директор франкфуртских „Вести“; представници српских удружења и клубова као и новоформираног гусларског удружења „Хајдук Вељко“ из Франкфурта на челу са песником Теодором Мићановићем.

Епископ Гриорије је људима који су несебично помагали црквену заједницу уручио прикладне поклоне и, благосиљајући их, захвалио на досадашњим напорима које су уложили у живот црквене заједнице.

Потпредседник Црквене општине франфуртске г. Младенко Жарић даривао је епископу Григорију фототипско издање Мирослављевог Јеванђеља и захвалио на благослову.

Литургији су такође присуствовали г. Tорстен Шефер Гумбел, високи политичар из Франкфурта и председнички кандидат покрајине Хесен, у пратњи гђе Милкице Ромић, адвоката и посланика у градској Скупштини Франкфурта, г. Мајк Јозеф, православни Сиријац и велики добротвор храма, председавајући странке СПД у Франкфурту и кандидат на локалним изборима, као и свештеници Етиопијске Цркве који су у време поплава Србији дали несебичан допринос у сакупљању помоћи и до данас остали пријатељи Срба у Франкфурту.

Извор: ТВ Храм